Wennemars op koers voor WK allround

Schaatser Erben Wennemars heeft op de eerste afstand van de skate-off in Heerenveen, om twee startbewijzen voor het wereldkampioenschap allround, laten zien dat hij nog altijd in grootse vorm verkeert.

Onder zware omstandigheden reed Wennemars gistermiddag op het ijs van Thialf een razendsnelle 1.500 meter (1.46,23), waarmee hij een kloof sloeg met zijn naaste concurrenten.

Zijn tijd was zo scherp dat alleen Mark Tuitert (1.48,33) en Wennemars’ ploeggenoot Wouter Olde Heuvel (1.48,73) hem nog enigszins volgen. Zij moeten vanavond op de afsluitende 5.000 meter zeven seconden goedmaken op Wennemars om hem van een startbewijs voor het WK af te houden. Dat wordt over twee weken in Heerenveen verreden.

Gezien de sterke optredens van Olde Heuvel eerder dit seizoen op die afstand lijkt hij de beste papieren te hebben voor een WK-ticket, naast Wennemars.

Voor oudgedienden als Rintje Ritsma, Jochem Uytdehaage en Bob de Jong viel gistermiddag in een bijna leeg Thialf al het doek. Zij verloren zeven seconden op Wennemars, een ongekend grote marge op de schaatsmijl, waardoor ze vanavond op de 5.000 meter zo’n 23 seconden zouden moeten goedmaken. „Ik heb slecht gereden”, zei Ritsma over zijn 1.53,01. „Ik heb er alles aan gedaan, ik heb veel aan mijn materiaal gesleuteld, maar het is niet gelukt.”

Wennemars, die na het WK sprint in Hamar nauwelijks tijd had om te herstellen voor zijn volgende klus, was zeer tevreden over zijn race. „Het is altijd moeilijk om je na zo’n WK op te laden, omdat je daar heel erg naartoe leeft.”

Europees kampioen Sven Kramer en Carl Verheijen, nummer drie op het EK allround, zijn automatisch geplaatst voor het WK.

Bij de vrouwen, die strijden om één startbewijs, liggen de kaarten na de 1.500 meter het best voor Paulien van Deutekom (1.59,64). Jorien Voorhuis en Wieteke Cramer volgden op ruim een seconde. Zij rijden vanavond nog een 3.000 meter. Voor het WK zijn Ireen Wüst, Renate Groenewold en Marja Vis al geplaatst.