`Watergate-inbreker` Hunt overleden

Rotterdam. ”Ik zal altijd bekend blijven staan als de inbreker van Watergate, ook al ben ik nooit in het verdomde gebouw geweest”, klaagde E. Howard Hunt ooit tegenover The Miami Herald. De oud-CIA-agent overleed dinsdag op 88-jarige leeftijd. Behalve bij de inbraak in het Democratische hoofdkwartier in augustus 1972 , speelde hij een rol bij de Varkensbaai-invasie, een door de CIA opgezette actie om rechtse ballingen uit het Cuba van Fidel Castro te laten verjagen. De actie mislukte, onder meer omdat president Kennedy geen toestemming voor luchtsteun gaf. Hunt leerde tijdens de invasie de vier mannen kennen die hij later zou rekruteren voor de kraak in het Watergate. Zij moesten als clandestiene `loodgieters` proberen politieke geheimen te achterhalen over de Democratische kandidaat McGovern, ten gunste van president Nixon. Wegens het verdoezelen van de inbraak trad Nixon in 1974 af. Hunt ging voor 33 maanden de cel in. Daarna ging hij schrijven, vooral spionagethrillers.