Wat doen de kinderen?

Architect worden

Museum Hilversum organiseert elke laatste zondag in de maand een creatieve workshop voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. De workshops bij de nieuwe tentoonstelling Over Beeld en Geluid zijn te volgen op zondagmiddag 28 januari, 25 februari, 25 maart en 29 april 2007. Ze starten om 14u en duren ongeveer anderhalf uur.

Tijdens de workshops kruipen kinderen in de huid van een architect: hoe ontwerpt een architect een gebouw? Wat voor vorm moet het gebouw krijgen? Met welke materialen ga je bouwen en welke kleur geef je het gebouw, net als het nieuwe gebouw van Beeld en Geluid?

Eerst wordt de tentoonstelling bezocht met de verlichte maquettes van Neutelings Riedijk Architecten, die het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben ontworpen en daarna gaan kinderen zelf met allerlei materialen aan de slag om hun eigen ontwerp te maken.

Kosten voor de workshop op zo 28 jan om 14u in Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum €7,50 per kind, inclusief materiaal en entree. Res 035-6292826. www.museumhilversum.nl

Schilderen

Kijken naar kunst in het museum is leuk, maar het is nog leuker om zelf aan de slag te gaan! Op 4 zaterdagmiddagen is er weer een speciale kindercursus Kinderen kijken en maken kunst in het Frans Hals Museum. Eerst wordt er met Rian Peeperkorn gekeken naar een paar schilderijen in het museum. Daarna wordt er een eigen kunstwerk gemaakt. Er zijn in totaal vier workshops die in het teken staan van de tentoonstelling Nicolaes Berchem. In het licht van Italië. Berchem schilderde in de 17de eeuw on-Nederlandse landschappen: glooiende heuvels met ruïnes en herders tegen een achtergrond van hoge bergen. Vaak zijn er koeien in zijn landschappen te vinden en 27 januari wordt er verteld hoe een koe geschilderd moet worden. Kinderen kunnen voor de hele cursus inschrijven, maar per keer kan ook.

Schilderworkshops op za 27 jan, 3, 10, 17 febr van 14-16u in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem voor kinderen van 7 t/m 11 jaar. Kosten: € 10 per keer inclusief materiaal en limonade. Opgave: 023-5115783 en fhmpubliekszaken@haarlem.nl.

Arena bouwen

Bijja iedereen kent de Arena in Amsterdam waar Ajax zijn thuis wedstrijden speelt en af en toe ook (pop)concerten plaatsvinden. Maar arena’s bestaan al heel lang. Denk maar aan de Grieken en de Romeinen. Zij hadden veel gladiatorenspelen in hun arena’s. In een workshop op zaterdag 27 januari kunnen kinderen hun eigen arena bouwen. Ze mogen zelf bepalen wat er allemaal in wordt gedaan: theater, muziek, sport of autoraces. Alles mag!

Workshop Super Arena voor kinderen van 7 tot 13 jaar op za 27 jan bij Pier K, Raadhuisplein 7, van 13u30 tot 15u. Deelname €6. Inschrijven: inschrijven@pier-k.nl, 023-5669566 of www.podiumarchitectuur.nl

Rond de wereld reizen

Een megakoor van 536 kinderen zal zaterdag 27 januari optreden samen met het door RBO Sinfonia in de première van Reis om de Wereld in 80 Dagen in De Doelen, Rotterdam. . In de muziekvoorstelling naar het boek van Jules Verne speelt Bart van Gerwen de Engelse gentleman Phileas Fogg, die in 1873 een weddenschap sluit dat hij in 80 dagen de wereld rond kan reizen. Hij beleeft allerlei avonturen in verre landen.

Reis om de Wereld in 80 dagen op za 27 jan om 16u in De Doelen, Rotterdam. Kaarten kinderen €3 en volw €8 via 010-2171717.

Voorlezen

Tijdens deze Nationale Voorleesdagen gaat het bij Helden & Boeven Kinderboeken in Amsterdam natuurlijk om het voorlezen, maar toch ook een beetje om lekker eten! Zo wordt begonnen met een verrukkeluk Voorleesontbijt. En twee dagen later fijn Picknicken, natuurlijk mèt Taart! Programma: dinsdagochtend 30 januari staat er om 9u een voorleesontbijt klaar in café restaurant In de Waag. En terwijl iedereen een boterham eet of limonade drinkt leest schrijver/voorlezer Kees van Kooten voor uit het prentenboek van het jaar Kleine Kangoeroe. Het ontbijt duurt tot 10u en is voor kinderen vanaf 2,5 jaar en hun ouders of opa’s & oma’s. Kaartjes kosten € 2,50 per persoon. Res bij Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt, Amsterdam, 020-4274407.

Feestje vieren

Op de Landelijke Gedichtendag, donderdag 25 januari, gaat in het Museum voor Communicatie, Den Haag de internationale kindertentoonstelling Poem Parade open. Deze expositie organiseert het museum samen met het literaire kindertijdschrift BoekieBoekie, dat dit jaar zijn 15-jarig bestaan viert. De kunstwerken, gedichten, illustraties en liedjesteksten hebben als thema ‘Het Circus’. Rond vrolijke circustentjes hangen gedichtenposters van kinderen en kunstenaars met brullende leeuwen, dansende koeien, gevaarlijke trapeze acts, springende vlooien, lachende clowns en nog veel meer. Op de Poem Parade kan iedereen ook zelf aan de slag met kunst en poëzie.

Poem Parade t/m 6 mei voor kinderen van 6 tot 13 jaar in het Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Inl 070-330 7500 en www.muscom.nl. Open: dinsdag t/m vrijdag 10-17u, zaterdag en zondag 12-17u.

Informatie voor de Kinderagenda kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Of mailen naar agenda@nrc.nl