Vraagtekens bij loftuiting Bush

Zoals gebruikelijk in zijn State of the Union betoonde de Amerikaanse president Bush dinsdag eer aan enkele voorbeeldige Amerikanen. Nieuwszender ABC stelde gisteren echter vragen bij enkele details uit Bush’ loftuiting op de basketbalspeler Dikembe Mutombo.

Mutombo was een van de speciale genodigden bij de jaarlijkse presidentiële toespraak in het Congres en kreeg een plaatsje naast Laura Bush. De president roemde de onlangs tot Amerikaan genaturaliseerde NBA-ster omdat hij een hospitaal bouwde in zijn geboorteland Congo.

Bush had de lachers op de hand toen hij vertelde over de komst van Mutombo naar de VS: „Hij kwam op een beurs naar de Universiteit van Georgetown om medicijnen te studeren. Maar coach John Thompson wierp een blik op de [boomlange] Dikembe en dacht daar anders over.”

ABC-verslaggever Karen Travers werkte voorheen als sportverslaggever bij de lokale krant van Georgetown en had meteen vragen bij Bush’ speech. Zo zou Mutombo ingeschreven hebben gestaan voor een talenstudie, en niet medicijnen. Daarnaast kon coach Thompson niet echt verbaasd zijn over zijn kwaliteiten: Mutombo speelde in 1986 al in het jeugdteam van Zaïre (thans Congo). Ook ging hij niet in zijn eerste jaar basketballen, maar pas in zijn tweede jaar, omdat zijn schoolcijfers toen pas goed genoeg waren.

De Duitse krant Die Zeit schreef vanochtend dat „in het Witte Huis mogelijk een vacature voor documentalist vrijkomt. Minstens.”