Vertraging HSL-Zuid kost het nieuwe kabinet 205 miljoen

Den Haag, 24 jan. De financiële gevolgen van de vertraagde oplevering van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid bedragen in de komende kabinetsperiode (tot 2011) zo`n 205 miljoen euro. De overheid loopt dit bedrag mis omdat de lijn langer dan verwacht geen inkomsten oplevert. Tot 2020 loopt het bedrag nog verder op, tot 222 miljoen euro. Dat schrijft demissionair minister Peijs (Verkeer, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Van Hijum (CDA) reageerde geschrokken op de extra kosten: ”Het is niet de eerste tegenvaller. Het draagt bij aan het beeld van een project waarvan de kosten onbeheersbaar zijn.” Ook Kamerlid Dijksma (PvdA) maakt zich zorgen. ”Ik heb ernstige twijfels over de managementcapaciteiten van het departement.” Vorige maand meldde Peijs al dat de HSL-Zuid later dan voorzien kan gaan rijden. De installatie van het moderne Europese spoorbeveiligingssysteem kost meer tijd.