Tuchtklacht Endstra tegen Moszkowicz

Tegen de Amsterdamse strafpleiter Bram Moszkowicz wordt bij de Nederlandse Orde van Advocaten een tuchtklacht ingediend wegens belangenverstrengeling.

Dat hebben betrouwbare bronnen bevestigd. De advocaat zou bij de verdediging van de van afpersing verdachte Willem Holleeder de belangen hebben geschonden van een andere cliënt, wijlen vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De tuchtklacht zou worden ingediend door Haico Endstra, de broer van Willem. Endstra en zijn raadsman Hans Koets waren vanochtend niet beschikbaar voor commentaar.

De klacht kan ertoe leiden dat Moszkowicz de verdediging tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Holleeder, die in april begint, moet neerleggen. Moszkowicz verklaarde vanochtend dat hij de klacht nog niet kent. „In gesprekken met de deken van de Amsterdamse orde is mij niet geadviseerd om de verdediging van Holleeder neer te leggen. Wel zijn er afspraken gemaakt en daar houd ik me aan”, aldus Moszkowicz.

Verschillende bronnen verklaren dat de familie Endstra zich al langer ergert aan de manier waarop Moszkowicz zijn voormalig cliënt Willem Endstra betrekt bij de verdediging van Holleeder. De voormalige Heineken-ontvoerder wordt verdacht van afpersing van diverse mensen, onder wie Endstra. Verklaringen van Endstra hieromtrent gelden als bewijsmateriaal. Door Holleeder te verdedigen zou Moszkowicz zijn cliënt Endstra moeten afvallen en daarmee zou er sprake kunnen zijn van een tegenstrijdig belang.

De deken van de orde van advocaten heeft vorig jaar met Moszkowicz gesproken over de Holleeder-zaak. Moszkowicz is gewezen op de mogelijke problemen die kunnen voortkomen uit de verdediging van Holleeder. Volgens de deken van de Amsterdamse advocatenorde Han van Veggel zijn in dat gesprek goede afspraken gemaakt.

In de klacht die wordt ingediend zou onder meer worden gewezen op de mogelijkheid dat Moszkowicz gevoelig materiaal van Endstra heeft doorgegeven aan Holleeder. Hierbij zou de advocaat mogelijk zijn wettelijke geheimhoudingsplicht hebben geschonden.

Moszkowicz stelt dat hij Holleeder kan verdedigen zonder Endstra’s belangen te schaden. Dat zal de Orde moeten toetsen.

Moszkowicz: pagina 3

    • Jan Meeus