Toch wel springen

vliegtuigje_1.jpgRoken mag dus niet, pas nou een beetje op met vieze vetten, spring liever niet van de brug, maar met je parachute van het Empire State Building af tijdens de spits? Geen probleem.

Terug in New York is dat de verbazingwekkende uitspraak van de rechter. Hoe het ook alweer zat? Vorig jaar bestond het Empire State Building 75 jaar en stuntman Jeb Corliss wilde dat vieren door van de 86e verdieping af te springen. (Hier een filmpje van zijn kunnen, waaronder een sprong vanaf de Golden Gate Bridge.)

Nog steeds is niet duidelijk hoe hij in een zogeheten fat-suit langs de bewaking de toren in kwam, zijn parachute gereed maakte en over de reling kon klimmen. Bewakers waren echter getipt en wisten hem vast (tegen) te houden.

Voordat ik aan een juridische nuance voorbij ga, laat ik de kernzin in de uitspraak van de rechter maar even onvertaald: „to hold that defendant’s conduct rises to this level of blameworthiness is manifestly unjust and contrary to prevailing law”.

Anders gezegd: Corliss heeft zoveel ervaring opgedaan als BASE-jumper (Petronas Towers, Eiffeltoren) dat hij het verkeer en de voorbijgangers vast niet in gevaar had gebracht. Zijn advocaat kan dus ook niet uitsluiten dat Corliss een nieuwe poging gaat wagen. De beheerder van het Empire State Building was eerder weinig enthousiast: „dit is New York City. Het is spitsuur. Geen geschikt moment om van gebouwen af te springen”.

En nee, het is niet het Empire State Building op de foto. Maar het gebouw bestaat wel echt. Het vliegtuig erop ook. Kijk maar op Google Maps.

    • Freek Staps