Televisie Film van de dag

Uit Shouf Shouf Habibi!
Uit Shouf Shouf Habibi!

Shouf Shouf Habibi! Deze veel bejubelde en bekroonde film werd in de publiciteit nadrukkelijk gepresenteerd als multiculti-komedie. Er valt ook genoeg te lachen in deze film over een Marokkaanse familie in Nederland en in Marokko. Mimoun Oaïssa beschikt als scenarioschrijver over een goed gevoel voor dialogen en in de rol van Ap over een goed gevoel voor timing. Maar je zou de film tekortdoen door het alleen over de humor te hebben.Want nadat ze met die humor eenmaal onze belangstelling hebben veroverd, sturen Ter Heerdt en Oaïssa de film vastberaden een volgende richting in. Ze gebruiken clichés over Marokkanen als herkenningspunt, maar draaien die dan een kwartslag. Dan wordt het hard en wrang. De film over kruimeldief Ap, zijn vrienden en familie wordt ineens een echt migrantendrama zonder het opgebouwde krediet uit het begin van de film te verspelen.

(Albert ter Heerdt, 2004, Ned.), Ned.3, 20.25-21.55u.