Tajine van konijn met ras el hanout

Voor 4 tot 6 personen1 tam konijn van circa 1,5 kilo, in 6 of 8 stukken gesneden1 eetlepel ras el hanout 1 theelepel gemberpoeder1/2 theelepel saffraanpoederzout en versgemalen zwarte pepercirca 4 eetlepels plantaardige olie2 tenen knoflook, gepeld en fijngehaktcirca 3 deciliter kippenbouillon 3 puntige groene, gele en rode paprika’s (circa 300 gram), zaad en zaadlijsten verwijderd en in stukken van circa 7 centimeter lang gesneden1 kaneelstokje3 eetlepels donkere honing als tijm of kastanje1 deciliter paprikapuree

Ras al hanout, letterlijk ‘bovenop in de winkel’, is een mengsel van veel verschillende ingrediënten; soms tien, soms negentien, soms zesentwintig en soms wel honderd. Deze specerij wordt bijvoorbeeld in Marokkaanse wildgerechten, lamsvleestajines en rijst en couscousgerechten gebruikt. Koop ras al hanout bij Marokkaanse winkels. Paprikapuree is precies dat: gepureerde rode paprika’s. De puree wordt in grote potten bij Turkse en Marokkaanse winkels verkocht. Er is een mengsel van gepureerde paprika en aubergine dat ook in potten te koop is. Dat is in dit recept ook heerlijk.

Dep de stukken konijn droog en leg ze in een grote schaal. Doe de ras el hanout, het gemberpoeder, saffraanpoeder en flink wat zout en peper in een kleine kom en schep er 2 eetlepels olie door. Wrijf dit mengsel over de stukken konijn. Dek de schaal af en laat minstens 2 uur maar liefst een hele dag in de koelkast marineren.

Zet een van tevoren geweekte tajine van circa 31 centimeter doorsnee op een vlamverspreider op een middelhoog vuur. Verhit er de overgebleven 2 eetlepels olie in. Doe er de stukken konijn en knoflook in, bestrooi met flink wat zout en peper en bak onder af en toe omdraaien circa 10 minuten. Giet er de bouillon over en voeg de paprika en het kaneelstokje toe. Zet er het deksel op en breng aan de kook. Draai dan het vuur matig en laat circa 30 minuten sudderen.

Meng de honing met de paprikapuree. Schep dit mengsel door het kooknat. Zet het deksel weer op de tajine en laat nog circa 15 minuten sudderen, of tot het konijn volledig gaar is. Kook niet te lang, omdat het konijn dan droog kan worden. Dien op met Marokkaans of Turks platbrood.

Kim Maclean

Morgen: Vrolijk vegetarisch

    • Kim Maclean