Spugen

Een paar dagen geleden viel mijn oog op een bericht in de China Daily over maatregelen die genomen zullen worden om het spuuggedrag van Chinezen te beteugelen. Het bericht trok mijn aandacht omdat ik mij,net als andere buitenlanders soms ook erger aan het  spugen van Chinezen op straat. Vorige week maakte een Chinese medevoetganger het

Een paar dagen geleden viel mijn oog op een bericht in de China Daily over maatregelen die genomen zullen worden om het spuuggedrag van Chinezen te beteugelen.
Het bericht trok mijn aandacht omdat ik mij,net als andere buitenlanders soms ook erger aan het  spugen van Chinezen op straat. Vorige week maakte een Chinese medevoetganger het wel heel erg bont. Zonder te kijken deponeerde hij in het voorbijgaan zijn kwakje op mijn tas waarna hij, zonder zich te excuseren, verder liep.
Geen leuke ervaring maar ik vrees dat er maar een ding op zit en dat is gewoon accepteren dat het spugen op straat tamelijk diepgeworteld is.
Peking heeft aangekondigd het spugen vlak voor en tijdens de Olympische Spelen aan te pakken maar ik heb er een hard hoofd in.Vooral bij migrantenboeren, die vaak taxichauffeur zijn, is het gedrag hardnekkig.
Die draaien doodgemoedereerd het raampje open, schrapen hun keel en spugen hun fluim uit alle macht op de weg.
Shanghai, de stad die toch moderner en internationaler is dan Peking, gaat het probleem veel actiever te lijf. Met het oog op de Expo in 2010 wil Shanghai afrekenen met het onbeschaafde gedrag van Chinezen.
Vorig jaar plaatste Shanghai overal spuugbakken in de stad. Ook werden anti-spuug posters opgehangen. Een onderzoek wees echter uit dat die maatregelen niet hielpen.
Shanghai laat het er niet bij zitten en heeft nu iets anders bedacht: alle 45.000 taxi’s die in de stad rondrijden, zullen worden voorzien van spuugzakjes.Het project werd eerst uitgetest en wat bleek: in tegenstelling tot de publieke spuugbakjes hielpen de zakjes in de taxi’s het spuuggedrag in de hele stad terug te dringen.
Op een van de geteste plekken werden in een half uur 146 mensen gespot die samen 46 fluimen produceerden. De China Daily meldde niet hoeveel mensen op die plek spuugden voor het uitdelen van de zakjes.

    • Bettine Vriesekoop