‘Smartlappen culturele stroming’

Zogenoemde ‘piratenmuziek’, smartlappen van lokale artiesten, wordt door het Commissariaat voor de Media erkend als een aparte, culturele stroming. De lokale omroep Delta FM in de gemeente Twenterand heeft door nieuwe regelgeving over neventaken toestemming gekregen om een zender met alleen maar piratenmuziek te vullen. Eerdere verzoeken voor een dergelijk themakanaal waren afgewezen omdat de piratenmuziek als te algemeen werd beschouwd.

Delta FM zegt zich te richten op een culturele minderheid, zoals FunX dat doet met jongeren in de grote steden. „Piratenmuziek is echt de cultuur van het platteland”, zegt programmaleider M. Elzinga. Luisteronderzoeken hebben volgens hem uitgewezen dat een derde van de inwoners van Twenterand de hele dag piratenmuziek wil horen. „Het gaat niet om Hollandse hits of Nederpop maar smartlappen van regionale en lokale artiesten”, zegt Elzinga. Burgemeester H. Koetje van Twenterand, voormalig voorzitter van het Commissariaat voor de Media, heeft Delta FM gesteund. Hij ziet de piratenzender als een legaal alternatief voor geheime zenders.