Rijksambtenaren voeren druk op

‘Onze SG is niet OK. Gunt ons geen eerlijke cao.’ Rode posters met die slogan sieren sinds gistermiddag het ministerie van Onderwijs in Den Haag.

‘Onze SG is niet OK. Gunt ons geen eerlijke cao.’ Rode posters met die slogan sieren sinds gistermiddag het ministerie van Onderwijs in Den Haag.

Secretaris-generaal Koos van der Steenhoven was eerder op de dag door zijn ambtenaren, gesteund door de vakbonden, uitgenodigd om te discussiëren over de nieuwe cao voor het rijkspersoneel. De ambtenaren eisen naast een loonsverhoging van 2,5 procent een eindejaarsuitkering (dertiende maand), maar demissionair minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD), verantwoordelijk voor de cao voor het rijkspersoneel, gaat dat te ver.

De ambtenaren van Onderwijs hoopten dat de secretaris-generaal hun kant zou kiezen, maar Steenhoven hield zich op de vlakte. Waarna de actievoerders concludeerden dat hij de kant van Remkes kiest, en de posters ophingen. Ook bij Landbouw voerden ambtenaren gisteren een actiedebat, met voor- en tegenstanders. Daar hangen nu rode én groene posters, de laatste met een positieve variant van de tekst.

Op de ministeries van Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken en Volkgezondheid voert het personeel de komende weken eveneens actie. Volgens een woordvoerster van de ambtenarenvakbond AbvaKabo FNV is gekozen voor een ‘passende’ actievorm. In andere rijkssectoren wordt op klassieke wijze actie gevoerd. Zo voert de douane op Schiphol stiptheidsacties en zijn er bij belastingkantoren werkonderbrekingen.