Regen en sneeuw

Vandaag werd op sommige plaatsen in Nederland geschaatst op natuurijs. Dat kon ondanks dat het maar drie nachten heeft gevroren door een speciale techniek. Tijdens de nachtelijke uurtjes wordt op de ijsbaan telkens een dun laagje water aangebracht. Na een uur is dit laagje bevroren en kan een volgend laagje water worden aangebracht. In Twente werd de ijslaag het dikst.

Komende nacht gaat het op de meeste plaatsen nogmaals vriezen, in het oosten en zuidoosten wordt het ’t koudst met 4 à 5 graden vorst. Langs de noordwestkust komt het niet meer tot vorst en gaat het regenen. Morgenochtend neemt de kans op neerslag ook elders toe. De neerslag valt landinwaarts eerst in de vorm van sneeuw, waardoor het morgenochtend op veel plaatsen tijdelijk glad kan worden. In de loop van de ochtend gaat de sneeuw over in regen en verdwijnt de gladheid. In het oosten en zuidoosten is het ook tijdens de eerste helft van de middag nog koud waardoor de kans op gladheid (mogelijk door ijzel) daar langer zal aanhouden.

Uiteindelijk zal het kwik door de aanvoer van zachte lucht met een tot matig en aan zee tot krachtig toenemende westelijke wind tegen het eind van de middag ook in het zuidoosten van het land boven het vriespunt uitkomen en wordt het op Texel een graad of 8.

In het weekeinde wordt het overal zachter en komt het kwik alleen in het oosten ’s nachts nog tot dichtbij het vriespunt. Uit de bewolking valt vooral op zondag af en toe regen.