‘Politie-onderzoek ook zonder aangifte’

De politie moet bij meldingen van mishandeling en bedreiging niet wachten op een formele aangifte voordat het tot een onderzoek besluit. Dat vinden de fracties van PvdA en VVD in de Tweede Kamer.

De Kamerleden Wolfson (PvdA) en Teeven (VVD) hebben aan demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) opheldering gevraagd over wat de politie doet met meldingen zonder aangiften. Ze vinden dat politie te vaak het ontbreken van aangiften aanvoert om niet tot onderzoek over te gaan. De Kamerleden reageren op de gang van zaken rond de ontvoering, verkrachting en moord van het twaalfjarige meisje uit Tweede Exloërmond in december vorig jaar.

De verdachte in die zaak, die bekend heeft, was al eerder in aanraking met justitie geweest. In 2003 en 2005 had hij werkstraffen gekregen wegens mishandeling. Ook daarna had de dochter van de verdachte aangifte wegens mishandeling gedaan. De verdachte zou daarvoor deze maand bij de rechter hebben moeten verschijnen, maar zat toen al vast voor de moord op het twaalfjarige meisje.

De ex-vrouw en dochter van de verdachte hebben in verschillende media verklaard ten minste tien keer bij de politie aangifte te hebben gedaan wegens mishandeling en bedreiging. Ze verwijten het Openbaar Ministerie hier niets mee te hebben gedaan. Het OM ontkent dit.

Naar aanleiding van de beschuldiging van de familieleden van de verdachten zei demissionair minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) deze week dat in deze zaak „de onderste steen boven” moest komen.

PvdA en VVD vragen de minister van Justitie ook of hij het nodig vindt dat er een richtlijn moet komen die de politie dwingt om bij alle meldingen onderzoek in te stellen, ook als er geen aangifte is gedaan.