Phaedra’s Love

Phaedra's Love Foto Deen van de Meer 'Phaedra's Love' van Sarah Kane door het Nationale Toneel regie Susanne Kennedy premire 20.01.07 Theater aan de Haven, Den Haag op de foto vlnr.: Jobst Schnibbe (Theseus), Marie-Louise Stheins (Phaedra), Ben Ramakers (dokter), Annelien van Binsbergen (Strophe), Merijn de Jong (Hippolytus) en Flip Filz (priester) alle rechten voorbehouden bij gebruik naamsvermelding verplicht foto en auteursrecht fotograaf Deen van Meer Beroepsvereniging van fotografen GKÄ Oudezijds Voorburgwal 221 1012 EX Amsterdam tel.: 06.53617774 Postbank 3560388 email: deeninbeeld@wanadoo.nl Meer, Deen van

Phaedra's Love geldt als het zwakste stuk van de jonggestorven schrijfster Sarah Kane (1971-1999), maar in de uitvoering van het Nationale Toneel, geregisseerd door Susanne Kennedy, is daar niets van te merken. Koningin Phaedra wordt verteerd door liefde voor haar stiefzoon Hyppolytus. Als hij haar afwijst, beschuldigt zij hem van verkrachting en pleegt zelfmoord. De nihilistische Hyppolytus laat op zijn verjaardag een nieuwe speelgoedauto (geschenk van hemzelf) tientallen malen tegen een muur knallen. Hij verdrinkt in verveling, tv-diners en gevoelloze seks. Zeker in de sterke vertolking van de jonge, knappe Merijn de Jong is echter ook meteen duidelijk waarom iedereen op hem valt: zijn tot in de uiterste consequentie doorgevoerde levenshouding is onweerstaanbaar. Hyppolytus’ onaantastbare houding botst hard met de liefde van Phaedra, die door actrice Marie-Louise Stheins rauw maar tragisch wordt opgediend. Pijnlijk kwetsbaar naakt staat Stheins voor ons te trillen, te huilen, lachen, schreeuwen van wanhoop.

Kane’s zwarte wereldbeeld zou ondraaglijk zijn als Kennedy het niet had ingepast in een sterk doorgevoerde stilering, met oog voor de humor en genegenheid die ook in het stuk liggen verborgen. De droge, rake zinnen waarmee Hyppolytus alles van waarde verwerpt, zijn erg geestig. Het is even komisch als grotesk om hem te zien opleven nadat hij van verkrachting is beschuldigd: eindelijk gebeurt er iets échts in zijn leven. Aanstekelijk blij zoekt hij zijn gewelddadige dood op. Doodsdrift is ook levenslust.

Tournee t/m 17 maart. Inlichtingen: 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.