Om naar uit te kijken

POP

Badly Drawn BoyDe Britse Indie-ikoon Badly Drawn Boy vertoont, onder zijn eeuwige theemuts, op zijn nieuwe cd Born In The UK trekken van een ambachtelijk, piano spelend singer-songwriter à la Elton John en zelfs Billy Joel. Bij Damon Gough alias BDB komt daar altijd een element van ironie bij kijken, dus je weet maar nooit of hij er in Paradiso weer zijn gebruikelijke ongeorganiseerde bende met valse starts en half afgemaakte songs van maakt.

31 jan 20u30 Paradiso, Amsterdam. Res 020-6264521

KLASSIEKE MUZIEK

DonizettiIn de ZaterdagMatinee klinkt de belcanto-opera Poliuto (1848) van Donizetti naar de tragedie Polyeucte van Corneille. Het is een verhaal uit het jaar 257 over christenvervolgingen in Armenië. De cast is goeddeels Italiaans, met de tenor Francisco Casanova in de titelrol o.l.v. dirigent Giuliano Carella.

Matinee: 27 jan 14u Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345. Radio 4: live, 30 jan 20u.

MUSICAL

Doe Maar! Producent Albert Verlinde en Roel Vente brengen de popmusical Doe Maar!, die niet over Doe Maar gaat. Aan de hand van de hits van de groep bedacht schrijver Pieter van de Waterbeemd een nieuw, komisch verhaal over jongeren en hun ouders in het begin van de jaren tachtig. Met onder anderen Daniël Boissevain, Kim-Lian van der Meij, Lenette van Dongen en Jan Rot.

Première 28 jan. Schouwburg Tilburg. Tournee t/m 17 juni. Inl. 0900-40003000 of vventertainment.nl.

DANS

Galili De Groninger dansgroep van Itzak Galili viert zijn tienjarige jubileum met een ballet voor twintig dansers, waarvan tien leerling zijn van de Rotterdamse Dans Academy. Voor de nieuwe choreografie Head or Tales probeert Galili een voor hem nieuwe werkwijze uit: hij maakt gebruik van wat de dansers zelf aandragen. Zo werpt hij een blik op de toekomst, vermengd met flarden uit zijn dansverleden. De dansers worden begeleid door percussiegroep aangevuld met een strijkkwartet.

Première: 26 janLucent Den Haag. Tournee t/m 19 mei. Inl. 050-5799441 of www.nnd.nl.

BEELDENDE KUNST

Lucebert Het Stedelijk Museum in Schiedam maakte de eerste grote overzichtsexpositie van Lucebert sinds diens overlijden in 1994. Naast schilderijen en tekeningen zullen ook Luceberts foto’s en keramiek te zien zijn, is er poëzie te horen en worden verschillende films over Lucebert getoond. Het Cobra Museum in Amstelveen organiseert gelijktijdig een tentoonstelling met tekeningen van Lucebert uit de collectie van het echtpaar Vriens.

Lucebert. Schilder, dichter, fotograaf. 28 jan t/m 3 juni Stedelijk Museum Hoogstraat 112, Schiedam. Inl: www.stedelijkmuseumschiedam.nl & Tekeningen Inl www.cobra-museum.nl