Nadal verlaat Melbourne

González verrast met overwinning op Nadal.

Chileen heeft succes met ‘alles-of-niets’ spelletje.

Zijn bijnaam luidt El mano de piedra, oftewel: De hand van steen. Want dat Fernando González (26) hard kan slaan, is al jarenlang een gegeven in het tenniscircuit. „Alles of niets”, zo vat de Chileen zijn tactiek samen. Het leverde hem gisteren een plaats op bij de laatste vier van de Australian Open. Ten koste van niemand minder dan de nummer twee van de wereld, Rafael Nadal.

De afgelopen dagen had González, die nooit eerder de halve finale van een grandslamtoernooi bereikte, al bewezen dat hij voor niets of niemand bang is. Zo wist hij in de derde ronde de Australiër Lleyton Hewitt te verslaan, en in de vierde ronde de als vijfde geplaatste Amerikaan James Blake. Met name in die laatste partij baarde de nummer negen van de wereld opzien met zijn snoeiharde service, weergaloze forehands en enorme loopvermogen.

Ook tegen Nadal wist González gisteren op cruciale momenten de wedstrijd naar zich toe te trekken. Had hij in de vijfde game van de eerste set nog drie breakpunten nodig om de Spanjaard te breken, in de vijfde game van de derde set was het er nog maar één. En ook als hij zelf een breakpunt tegen kreeg, zoals in de achtste game van de tweede set, wist hij die geroutineerd weg te werken. Nadal kreeg geen moment grip op het solide spel van zijn tegenstander, die de wedstrijd na ruim twee uur in drie sets afsloot: 6-2, 6-4 en 6-3.

Nog niet eens zo heel lang geleden stond González te boek als ‘choker’ die van mindere tegenstanders verloor omdat matchpoints hem angst inboezemden. Soms leek het er op dat hij liever genoot van een wedstrijd, dan die winnend af te sluiten. Zo reageerde hij twee jaar geleden laconiek nadat hij Roger Federer in de kwartfinale van Wimbledon bij tijd en wijle tot toeschouwer had gereduceerd, maar toch in drie sets verloor.

Met die onnodige fouten viel het in zijn kwartfinalepartij tegen Nadal alleszins mee: zestien. Om in de finale te komen zal González de Duitser Tommy Haas moeten verslaan. In de eindstrijd treft hij vermoedelijk weer de man die sinds 2 februari 2004 de wereldranglijst aanvoert: Federer.

    • Danielle Pinedo