Minister van Defensie Ecuador verongelukt

Bij een ongeluk met twee legerhelikopters in Ecuador zijn vannacht zeven mensen om het leven gekomen, onder wie de nieuwe minister van Defensie en haar 17-jarige dochter. De overige slachtoffers zijn militairen.

Minister Guadalupe Larriva (50), sinds negen dagen in ambt, was de eerste vrouwelijke defensieminister van het Zuid-Amerikaanse land. Ook was zij de eerste minister op deze post die nooit in het leger had gediend. De sociaal-democrate en haar dochter waren aan boord van de helikopters om een nachtoefening bij te wonen. Volgens vice-president Lenin Moreno hebben waarschijnlijk de propellerbladen van de twee toestellen elkaar geraakt, waardoor de heli’s neerstortten.

Het ongeluk vond plaats nabij de Amerikaanse luchtmachtbasis Manta. De links-nationalistische politicus Rafael Correa werd eind november tot de nieuwe president van Ecuador gekozen door tijdens de campagne onder meer te beloven ‘Manta’ zo snel mogelijk te sluiten. Het Amerikaanse leger gebruikt de basis onder meer voor de strijd tegen drugs in Ecuadors buurland Colombia.

Correa streefde in zijn kabinet naar een evenwicht tussen het aantal vrouwelijke en mannelijke bewindslieden. Het is nog niet bekend of hij Larriva zal vervangen door een andere vrouw. (AP, AFP)