Minister bemoeit zich met zaak ‘Suzanne’

Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) vindt „dat de onderste steen boven moet komen” in het onderzoek rond de moord op de 12-jarige Suzanne Wisman uit 2e Exloërmond. Ook de rol van de politie moet daarbij volgens hem aan bod komen. „Dan doel ik niet alleen op aangiftes, maar ook op meldingen”, zei de minister woensdag in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op het pleidooi van een Kamermeerderheid dat politie en justitie bij een melding van een zedenmisdrijf of mishandeling en bedreiging altijd een onderzoek moeten kunnen instellen en dat het daarvoor niet nodig is om eerst een formele aangifte of een klacht te hebben ontvangen.

Volgens de PvdA en de VVD zou het Openbaar Ministerie (OM) dat duidelijk moeten maken aan de politie en met nadere richtlijnen moeten komen voor onderzoek bij zedenzaken. Het CDA wil eerst weten of de huidige regels voldoen en of die voldoende bekend zijn.

Aanleiding voor de uitlatingen van de fracties en de minister, is het optreden in de media van de dochter en ex-vrouw van de verdachte van de moord, Henk van D. De twee vrouwen zeggen dat zij meerdere malen aangifte hebben gedaan van bedreiging door Van D., maar dat daar niets mee is gebeurd. Het Openbaar Ministerie bestrijdt dit. De politie is gevraagd een feitenoverzicht te geven over de moordzaak in de tweede Exloërmond.

De PvdA en de VVD hebben woensdag schriftelijke vragen over de zaak gesteld aan CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Ze willen opheldering over de „schijnbare onbekendheid” bij het OM en de politie dat ook bij alleen een melding van een misdrijf, altijd een onderzoek kan worden ingesteld.

Ook willen de fracties weten of er een niet gepubliceerde beleidslijn van het OM bestaat die belemmerend zou kunnen werken voor het instellen van onderzoek naar (ernstige) misdrijven. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma benadrukte dat elke melding hoe dan ook serieus moet worden genomen. „Voor mij is het volstrekt evident: als iemand met een melding komt over seksueel misbruik, dan moet de agent direct in actie komen.”

Remkes wil zich verder niet te veel mengen in de discussie tussen de Kamer en Hirsch Ballin. „Maar dat dit signaal serieus wordt genomen, moge duidelijk zijn.” (ANP)