Kristin Hersh

Het slechte nieuws is dat de ooit zo heldere stem van Kristin Hersh de afgelopen tien jaar is veranderd in een dunne, hese zangstem. Zou het slijtage zijn? In het post-grunge tijdperk was ze aanvoerster van de Amerikaanse indie-succesband Throwing Muses; in 1998 begon ze aan een solocarrière. En hoewel we hier niet veel van haar vernamen, was Hersh zeer productief. Zo kreeg ze niet alleen vier kinderen, ook maakte ze cd’s met uiteenlopende muzikanten.

Dus, zou het slijtage zijn? Daar lijkt het wel op. Hersh klinkt alsof ze te lang in te veel rokerige zaaltjes boven de muziek heeft moeten uitzingen.

Het goede nieuws is dat Hersh je op haar nieuwe cd haar beperkingen doet vergeten door gloedvolle instrumentaties te combineren met een bijna Marianne Faithful-achtige doorleefdheid. Navrante violen en cello’s begeleiden, samen met akoestische gitaar, de grillige patronen van Hersh’ liedjes, die klinken alsof duivels en demonen moeten worden getemd. En dat is onverwacht fraai.

Hester Carvalho

Kristin Hersh. Learn To Sing Like A Star (4ad)

    • Hester Carvalho