Klassikaal scheiden met huiswerk

In het gebouw van de Volksuniversiteit aan de Heemraadssingel in Rotterdam gaat dinsdag de eerste echtscheidingsschool van Nederland open. Echtparen in scheiding kunnen daar terecht voor cursussen met informatie over het opstellen van een ouderschapsplan en het regelen van de alimentatie en de boedelscheiding. Een gat in de markt, verwacht Ada Baars, een van de vier bemiddelaars bij echtscheidingen die de school hebben opgericht.

Waarom is dit nodig?

„Echtscheiding is voor velen een onbekend ding. Er is behoefte aan laagdrempelige informatie. Als bemiddelaars constateerden wij dat we bij vrijwel alle echtparen veel tijd kwijt zijn met het geven van praktische informatie. Hoe zit het met de pensioenopbouw, een omgangsregeling met de kinderen voor de niet-verzorgende ouder enzovoorts. Steeds geven we weer dezelfde informatie door. Toen dachten we: dat kan efficiënter. Door het klassikaal te doen, met huiswerk voor de deelnemers.”

Een klas vol echtparen in scheiding, dat wordt vast gezellig.

„Ik verwacht geen ruzieachtige sfeer. Persoonlijke zaken worden er niet besproken. En er is een gemeenschappelijk belang. Iedereen heeft baat bij goede regelingen.”

Door echtscheiding zijn in Nederland al 450.000 alleenstaande ouders, eenderde met financiële problemen. Een school om huwelijkscrises op te lossen, ligt dat niet meer voor de hand?

„Haha, dat is niet aan ons. Soms gebeurt het, dat een echtpaar tijdens gesprekken over de scheiding besluit toch maar bij elkaar te blijven. Maar dat is uitzondering. Zo’n school heeft echt zin. Het kan helpen een scheiding zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daar zijn alle partijen bij gebaat, ook eventuele kinderen.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens