Israëlische president Katsav: als ik word vervolgd, treed ik af

Jeruzalem. De Israëlische president Moshe Katsav treedt af als hij daadwerkelijk wordt vervolgd voor verkrachting en seksuele intimidatie. Dat stelde het emotionele en boze staatshoofd gisteravond op een persconferentie in Jeruzalem. Na een half jaar durend onderzoek naar klachten van tien vrouwen besloot de procureur-generaal bij de Hoge Raad onlangs dat er in vier gevallen voldoende bewijzen zijn om Katsav te vervolgen voor verkrachting, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Katsav ontkent schuld. Volgens de president zijn de beschuldigingen ”giftige, vreselijke leugens” en is hij het slachtoffer van een politieke heksenjacht. Hij vroeg het Israëlisch parlement hem gisteren met verlof te sturen, zodat hij tijd heeft ”om zijn naam te zuiveren”. Als de procureur-generaal tot vervolging overgaat, treedt Katsav af. In dat geval zou hij zijn politieke immuniteit verliezen. Bij een verlof is dat niet het geval.