In de magnetron wordt spons fris

De nieuwe manier om 99 procent van de huishoudbacteriën te doden: doe natte huishoudsponsjes één tot twee minuten in een magnetron op vol vermogen. Dat recept publiceren onderzoekers van de universiteit van Florida in het net verschenen nummer van het Journal of Environmental Health.

Het nieuws is door de Britse brandweer niet met vreugde ontvangen, meldde de BBC vanmorgen. Doe dit nooit thuis, was het bondige advies. Er zijn te veel variabelen, zoals het vermogen van de magnetron en de vochtigheid van de sponsjes en ander besmet keukenmateriaal. De brandweer zegt dat er minstens eenmaal een binnenbrandje is ontstaan nadat iemand een theedoek in de magnetron wilde ontsmetten.

Vochtig-warme keukensponsjes, theedoeken, vaatdoekjes zijn een goede groeiplaats voor bacteriën. Daar kunnen ziekteverwekkende organismen bij zitten, afkomstig van besmette eieren, vlees, ontstoken wondjes en ongewassen handen. De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat vaatdoekjes duizenden bacteriën per vierkante centimeter kunnen bevatten. Ze besmetten hun (schuur)sponsjes met water waaraan bacteriën, bacteriesporen en virussen waren toegevoegd.

Twee minuten in de magnetron was voldoende om de vooraf en naderhand getelde bacteriën met een factor honderd te reduceren. De darmbacterie Escherichia coli, vaak gebruikt als signaalbacterie voor de aanwezigheid van uitwerpselen, was al dood na dertig seconden in de magnetron. De virussen waren na een minuut niet meer levensvatbaar.