Hoor de stilte in de poëzie

De achtste Landelijke Gedichtendag heeft dit jaar ‘stilte’ als thema. Initiatiefnemer Poetry International en NRC Handelsblad vroegen zeven fotografen van deze krant om uit hun werk een foto te selecteren bij het thema ‘Stilte in de stad’. Vervolgens werd aan zeven prominente dichters – Mark Boog, Al Galidi, Vrouwkje Tuinman, Marjoleine de Vos, Leo Vroman, Driek van Wissen en Peer Wittenbols – gevraagd om een gedicht bij een van deze foto’s te schrijven. Het resultaat is vandaag in deze krant te zien en te lezen, te beginnen met de foto en het gedicht hiernaast.

In Nederland vinden vandaag tientallen poëziemanifestaties en lezingen plaats. De Tweede Kamer opende vanochtend de plenaire vergadering met een gedicht van Maria Barnas en op het traject tussen Amsterdam en Amersfoort rijdt een Gedichtendagtrein.

Gisteravond heeft de jury van de VSB Poëzieprijs 2007 de vijf genomineerden bekendgemaakt. De schrijver Al Galidi, sinds 1998 in Nederland en een uitgeprocedeerde Iraakse asielzoeker, is met zijn bundel De herfst van Zorro een van de kandidaten. De andere genomineerde bundels zijn ‘De voorbode van iets groots’ van Dirk van Bastelaere, IJsgang van Anneke Brassinga, Wuif de mussen uit van Joke van Leeuwen en Hoe je geliefde te herkennen van Tomas Lieske.