Hof: namaken logo Opel mag soms

ROTTERDAM, 25 JAN. - Speelgoedfabrikanten mogen in sommige gevallen het symbool van een automerk op autootjes plakken. Het gebruik is niet altijd verboden, zo heeft het Europese Hof van Justitie vanmorgen bepaald. Opel had over zijn logo - een bliksemschicht - een proces aangespannen tegen Autec, fabrikant van Cartronic radiografisch bestuurbare schaalmodellen. Autec had zonder overleg met Opel het logo aangebracht op een mini-Astra. Het Hof bepaalde dat de rechtbank in Neurenberg moet nagaan of de autofabrikant schade lijdt door het gebruik van het logo op speelgoedauto`s. Als de consument kan zien dat de speelgoedauto door een ander gemaakt is, ondanks het logo van Opel, is gebruik van het beeldmerk niet verboden. Denkt de consument werkelijk een Opel te kopen, dan is gebruik van het logo wel strafbaar.

Lees het vonnis op www.curia.europa.eu - ga naar rechtspraak en dan naar zoekformulier C-48/05