Groot-Brittannie

Vredeskamp De publiciteit die Mark Wallinger geniet sinds zijn pasgeopende nieuwe installatie in Tate Britain contrasteert met de eerdere geheimzinnigheid. Voorheen was alleen bekend dat State Britain actueel getint zou zijn rondom de vrijheid van meningsuiting en kritiek op Blair. De kunstenaar doet ook vaak krachtige uitspraken over het Engelse publiek dat zich volgens hem te veel bekommert om de vraag ‘is het kunst?’. Een getrouwe kopie van het vredeskamp van ene Brian Haw, die voor het Britse Parlement een protest tegen de Irak oorlog voor 2.054 dagen volhield, was het resultaat. Vlaggetjes (onder fel kunstlicht in plaats van wapperend in de wind), teddybeertjes met antioorlog T-shirts, spandoeken. Is dit kunst? Gelukkig is de Tate zo bekend dat het zich daarover niet druk hoeft te maken.

T/m 27 aug, Mark Wallinger: State Britain, Tate Britain, Millbank, SW1, dagelijks 10-17:50u, 004420 7887 8008 & www.tate.org.uk

Another London De Britse populaire tv-series van de jaren tachtig en negentig zoals The Good Life lichtten een sluier op van het perfecte maar oh zo saaie leven in de suburbia. Deze Engelse term roept liefelijke beelden op van straatbbq's en moestuintjes in de achtertuin. Drie fotografen verbeeldden op hun eigen manier het Londense leven waarbij de meeste mensen in buitenwijken wonen en werken. Er zijn bewoners met diverse achtergronden maar dezelfde aspiraties, een verscheidenheid aan culturen en hoogbouw in modernere wijken. Foto’s van etnische en sociale evenementen in en om Londen staan centraal in Peter Marshall’s webgebaseerde kunstwerk.

T/m 3 maart, Another London, Kingston Museum, Wheatfield Way, Kingston upon Thames, KT1 2PS, Surrey

En verder in Groot-Brittannië T/m 15 april, Design For Living - Domestic Delights and Other Curiosities, Kew Bridge Steam Museum, Brentford, Middlesex TW8, 0044 8568 4757 & www.kbsm.org;