Gratis fruit voor scholen en verzorgingstehuizen

De Europese Unie gaat de groente- en fruitconsumptie stimuleren. Telers zullen hun overtollige producten die nu nog worden doorgedraaid in de toekomst gedeeltelijk gratis aan instellingen zoals scholen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gevangenissen ter beschikking kunnen stellen. De Europese Unie zal hen hier voor financieel compenseren.

Dit is één van de onderdelen van de hervorming van de groenten- en fruitsector die Europees commissaris Fischer-Boel (Landbouw) gisteren heeft aangekondigd. Het plan maakt deel uit van de algemene aanpassing van de Europese landbouwpolitiek. Vorig jaar maakte zij al plannen bekend om de wijnsector te hervormen. Kernidee achter de nieuwste hervorming is ook nu weer om de sector meer concurrerend en marktgericht te maken. De Europese Commissie wil namelijk af van het bestaande systeem waarbij producten rechtstreeks worden gesubsidieerd, ongedacht de vraag. Dit geldt bijvoorbeeld voor tomaten, citrusvruchten, peren, perziken, vijgen, krenten en rozijnen. De subsidie vanuit Brussel verandert van productsteun – wat vaak tot overtollige productie leidde – tot inkomenssteun. Als het aan commissaris Fischer-Boel ligt, treedt het plan in 2008 inwerking.

De maatregelen zijn belangrijk voor Nederland. De groenten- en fruitsector maakt veertien procent uit van de totale landbouw (het gemiddeld voor de Unie is zeventien procent).

Als het aan het dagelijks bestuur van de Unie ligt, sluiten alle boeren zich aan bij telersverenigingen. Van daaruit zal de markt bewerkt moeten worden. In Nederland geldt dit al voor de meeste telers. Het voorstel zal dan ook vooral gevolgen hebben voor boeren in Spanje, Portugal, Griekenland en Italië.

De Commissie wil de hervorming ook aangrijpen om de consumptie van groente en fruit te bevorderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou de dagelijkse hoeveelheid per persoon 400 gram moeten bedragen. In de EU halen alleen Griekenland en Italië dat. Vandaar het voorstel overtollige producten gratis bij instellingen te verspreiden.