Goed bedoeld, maar toch niet zo’n goede film

De film ‘Blood Diamond’ thematiseert de handel in zogeheten conflictdiamanten.

Maar hij volgt iets teveel het Casablanca-model: cynische man smelt voor mooie vrouw.

Leonardo DiCaprio als diamantsmokkelaar in ‘Blood Diamond’. This undated promotional photo released by Warner Bros. Pictures, shows Leonardo DiCaprio, left, and Djimon Hounsou in a scene from "Blood Diamond." DiCaprio was nominated for best actor and Hounsou was nominated for best supporting actor as the nominations for the 79th annual Academy Awards were announced Tuesday, Jan. 23, 2007, in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Warner Bros. Pictures, Jaap Buitendijk)
Leonardo DiCaprio als diamantsmokkelaar in ‘Blood Diamond’. This undated promotional photo released by Warner Bros. Pictures, shows Leonardo DiCaprio, left, and Djimon Hounsou in a scene from "Blood Diamond." DiCaprio was nominated for best actor and Hounsou was nominated for best supporting actor as the nominations for the 79th annual Academy Awards were announced Tuesday, Jan. 23, 2007, in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Warner Bros. Pictures, Jaap Buitendijk) Associated Press

Als een journaliste vraagt waar Danny Archer vandaan komt, antwoordt hij: uit Rhodesië. Maar heet dat land tegenwoordig niet gewoon Zimbabwe, zegt de journaliste glimlachend.

Danny Archer (een voor een Acadamy Award genomineerde hoofdrol van Leonardo DiCaprio) verlangt terug naar grote koloniale rijken die ongestraft de natuurlijke rijkdommen uit de Derde Wereld konden plukken. Nu is dat wat lastiger. De Afrikaanse bevolking gebruikt bijvoorbeeld de opbrengst van de verkoop van diamanten om burgeroorlogen te bekostigen.

Regels van de Europese Unie ververhinderen dat diamanten uit conflictgebieden zomaar verhandeld kunnen worden, want die handel leidt maar tot de aanschaf van wapentuig. En dus rest Danny niets anders dan diamanten te smokkelen naar een land waar géén oorlog heerst, om ze van daaruit voor veel geld te verkopen aan de diamantindustrie in Europese steden als Antwerpen en Londen.

Blood Diamond is in de eerste plaats een film met het hart op de juiste plek: hij laat zien wat er voor gruwelijks gebeurde in Sierra Leone in de jaren negentig, waar stammen elkaar afslachten om grip te krijgen op de diamanthandel.

De film thematiseert de handel in zogenaamde conflictdiamanten. Omdat wij in het Westen graag fonkelende ringen dragen, wordt de prijs van diamanten opgedreven en wordt er nog meer gemoord. Regisseur Edward Zwick laat de hele schimmige handel zien, van smokkelaar tot decadente handelaar. Hij laat de uitbuiting zien van mensen die door rebellen tot slaven zijn gemaakt en in armetierige omstandigheden tot hun knieën in riviertjes staan en de hele dag zoeken naar de door hun bazen begeerde stenen.

Toch is Blood Diamond geen goede film. Hij volgt te veel het ‘Casablanca-model’: cynische man smelt door liefde voor mooie vrouw, wordt idealistisch en kiest uiteindelijk voor de goede zaak. De cynische Danny Archer wordt verliefd op de mooie Amerikaanse journaliste Maddy (gespeeld door Jennifer Connelly), die onversaagd door de jungle van Sierra Leone banjert, met doorlopend de knoopjes van haar bloesje tot aan haar navel open. Dat is tekenend: erg geloofwaardig is het allemaal niet wat er in de film gebeurt. De goede bedoelingen van de regisseur worden er flink door gesmoord.

Blood Diamond.

Regie: Edward Zwick. Met: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou. In: 79 bioscopen.

zie ook pagina 6 en 7

    • André Waardenburg