Glen Salmon doet Leonardo snel vergeten

Glen Salmon van NAC in duel met Karim El Ahmadi. Foto ProShots seizoen 2006 / 2007, enschede, 24-01-2007, knvb beker, fc twente - nac, glen salmon en karim el ahmadi
Glen Salmon van NAC in duel met Karim El Ahmadi. Foto ProShots seizoen 2006 / 2007, enschede, 24-01-2007, knvb beker, fc twente - nac, glen salmon en karim el ahmadi Pro Shots

FC Twente1NAC2

Ruststand 0-1. 31. Salmon 0-1. 75. Touma 1-1 (pen). 90. Zonneveld 1-2. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 12.500.

Trainer Ernie Brandts van NAC moest maar afwachten hoe zijn ploeg zich na de winterstop hield, zonder de naar Ajax vertrokken aanvaller Leonardo. Gisteren kon hij constateren dat het rendement van diens opvolger voorlopig hoger is. Glen Salmon maakte zijn vierde treffer in drie duels en NAC plaatste zich ten koste van FC Twente voor de kwartfinales van de KNVB-beker.

NAC staat zevende in de eredivisie met negen punten achterstand op nummer vier FC Twente, maar haalde net als koploper PSV zestien punten uit de laatste zes competitieduels. Het laatste slachtoffer was Feyenoord, dat afgelopen zondag met 4-1 verloor in Breda. Spits Glen Salmon nam twee treffers voor zijn rekening. De 29-jarige Zuid-Afrikaan vertrok in december na vierenhalf seizoen gefrustreerd bij FC Groningen, waar hij dit seizoen drie keer scoorde. Bij NAC, dat hem voor de rest van het seizoen heeft gehuurd, had Salmon voor hetzelfde aantal treffers twee wedstrijden nodig.

In het bekerduel met FC Twente bleken gisteren de voordelen van het speltype van Salmon, die tussen 1998 en 2002 ook bij de club uit Breda speelde, boven dat van zijn voorganger. Waar NAC met de eigenzinnige Braziliaan afhankelijk was van bevliegingen, fungeert de stoïcijnse Zuid-Afrikaan, geboren in Zimbabwe, als aanspeelpunt. Salmon is balvast, heeft oog voor vrijstaande medespelers en is sterk in luchtduels. Voor creatieve oplevingen heeft de ploeg altijd nog vleugelspelers Anouar Diba en Maceo Rigters.

NAC had de 1-0 voorsprong bij rust te danken aan de slordigheid waarmee FC Twente opgelegde kansen om zeep hielp. Nadat Blaise N’Kufo, Kennedy Bakircioglü en Sharbel Touma op enkele meters van het doel hadden gemist, maakte Salmon de openingstreffer. De Zuid-Afrikaan reageerde snel op een vrije trap van Arne Slot en scoorde beheerst door de benen van doelman Sander Boschker.

Na rust liet met name N’Kufo opnieuw na goed opgezette aanvallen van het sterkere FC Twente te bekronen. Voor de gelijkmaker was een penalty nodig, toegekend na een overtreding op de PSV-huurling Ismail Aissati. Touma scoorde vanaf elf meter, maar voorkwam niet dat FC Twente de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed. In de levendige slotfase kwam Salmon ten val tussen twee verdedigers. Specialist Mike Zonneveld zag zijn vrije trap via een tegenstander opgewaardeerd tot het winnende doelpunt.

„Salmon heeft veel basiselementen van een diepe spits”, zei Ernie Brandts na afloop. „Met Leo speel je bijna zonder structuur. Hij heeft fantastische acties, maar door zijn snelheid en creativiteit kunnen medespelers hem vaak niet volgen. Glen is beter in een systeem in te passen en scoort voorlopig meer. Op dit moment heb ik voor de ploeg liever Salmon.”

De spits, door NAC ontdekt bij een optreden met een Zuid-Afrikaanse ploeg bij het internationale jeugdtoernooi in Toulon, stond in eerste instantie niet open voor een tussentijdse terugkeer naar Breda. „Ik begon bij FC Groningen met twee doelpunten in de eerste twee competitieduels maar raakte ongelukkig geblesseerd in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Partizan Belgrado”, zei Salmon. „Toen ik weer fit was, speelde ik elke week maar een paar minuten. Eigenlijk is het vanaf dag één niet écht gelukt in Groningen. Sommige spelers passen gewoon niet bij een club, maar ik wilde graag slagen. Mensen hebben toch snel een beeld bij je.”

De wekelijkse hoon van de Euroborg en de mogelijkheid bij NAC de belangstelling te wekken van een Engelse of Duitse club, deden de na dit seizoen transfervrije aanvaller toch terugkeren naar Breda. „Ik wil het liefst naar een mooie club in een competitie waar ik pas. Maar ik ga niet voor elke club weg. Zoals het nu gaat, zie ik mezelf ook bij NAC blijven.”

    • Michiel Dekker