Gevechten Bagdad, vijf VS-burgers dood

Bagdad. Nabij de beschermde Groene Zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad, hebben Amerikaanse en Iraakse troepen gisteren zware gevechten geleverd met opstandelingen. Volgens Irak zijn 30 militante Irakezen gedood en 27 mensen gevangengenomen. In een sunnitische wijk van Bagdad stortte een Amerikaanse gevechtshelikopter neer. De vijf inzittenden, medewerkers van een beveiligingsbedrijf, kwamen om. Volgens Amerikaanse en Iraakse legerautoriteiten waren vier van hen doodgeschoten. Zaterdag stortte een Blackhawk legerhelikopter met twaalf Amerikanen militairen neer. Zij kwamen allen om. Volgens een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Defenis was dat toestel met een raket neergehaald. Een Amerikaanse senaatscommissie keurde gisteren de plannen af van president Bush om meer troepen naar Irak te sturen. Volgende week neemt de volledige Senaat een definitieve beslissing.