Friesland ziet toch af van verkoop belang in Nuon

De provincie Friesland verkoopt zijn belang in energiebedrijf Nuon toch niet aan de provincie Noord-Holland. Na zes maanden onderhandelen konden beide partijen geen akkoord bereiken.

Dat hebben de provincies vandaag bekendgemaakt. „We hebben allerlei modellen de revue laten passeren, maar we konden er niet uitkomen”, zegt gedeputeerde Albert Moens van de provincie Noord-Holland desgevraagd.

De provincie Friesland probeert al ruim twee jaar haar belang in Nuon te verkopen. Vorig jaar oktober liet de provincie Noord-Holland weten het te willen kopen.

Volgens Moens was Noord-Holland, dat al 10 procent van de aandelen Nuon bezit, bereid om 1,4 miljard euro te betalen voor het belang van 13 procent dat de provincie Friesland in Nuon heeft. Maar Provinciale Staten van Noord-Holland stelden wel als voorwaarde dat de lening die voor dat bedrag zou moeten worden afgesloten niet meer mocht kosten dan de provincie jaarlijks binnen zou krijgen aan dividend over de gekochte Nuon-aandelen, circa 42 miljoen euro. „Omgerekend zou je geld moeten lenen tegen een rente van 3 procent. De banken wilden niet lager gaan dan 4,5 à 5 procent”, zegt Moens.

Friesland was nog wel bereid om een deel van het bedrag te lenen, zo laat gedeputeerde Jan Ploeg weten, maar ook niet tegen een rente van 3 procent. „Dat vonden we volstrekt onacceptabel.”

Noord-Holland blijft geïnteresseerd in uitbreiding van zijn belang in Nuon, aldus Moens. Hij gaat overleggen met de 55 andere, kleine aandeelhouders van Nuon. Dat zijn voornamelijk gemeenten. Moens: „We richten ons eerst op de Noord-Hollandse aandeelhouders. Die hebben samen zo’n 8 procent van de Nuon-aandelen.”

In Nederland zijn energiebedrijven als Essent, Eneco en Nuon nog volledig in handen van publieke aandeelhouders, met name provincies en gemeenten. Als gevolg van de eind vorig jaar aangenomen Splitsingswet kunnen in de toekomst onderdelen worden geprivatiseerd. Het gaat dan om de productie en levering van gas en elektriciteit. De netten blijven in publieke handen. Moens: „Wij vinden dat overheden aan het roer moeten zitten van de netten.”