Frankrijk

Monet/Japan Claude Monet, De meester van de Nymphéas ontdekte de Japanse prenten in Holland in 1871. Hij verzamelde ze tot het eind van zijn leven en nam zodoende deel aan de geestdrift voor de Japanse kunst die in die jaren in Frankrijk rondwaarde. De expositie in het Musée Marmottan met zo goed als alle prenten (231) van de collectie van Monet, is in meerdere opzichten interessant. Ze geeft een mooi overzicht van de Japanse prentkunst van de achttiende en negentiende eeuw met onder andere grote kunstenaarsnamen als Utamaro, Hokusai en Hiroshige. Ook weerspiegelt de tentoonstelling de voorkeuren van Monet die meer werd aangetrokken door de sereniteit van de landschappen en de elegantie van de courtisanes dan door de gekunsteldheid van de Japanse kabuki acteurs.

Les estampes japonaises de Claude Monet t/m 25 febr in het Musée Marmottan-Monet, 2, rue Louis Boilly, Parijs, dag beh ma 10-18u, 0033-144965033.

Frank Horvat Van de veelzijdige fotograaf Frank Horvat (1928) kent men vooral de modefoto’s. Hij was een van de eersten die modefoto’s op straat maakte. Horvat schiep zodoende een heel geraffineerde, bijna snobistische stijl die vaak geïmiteerd werd en heel geschikt was voor de ‘esprit’ van de tijdschriften waarin ze gepubliceerd werden zoals Harpers’s Bazaar, Vogue en Jardin des modes. Maar Horvat deed meer. In de vroege jaren vijftig reisde hij over de hele wereld en bracht zijn dagelijkse ondervindingen in een humanistische stijl in beeld. De zwart-wit foto’s van zijn begin vormen verreweg het hoogtepunt van de nogal chaotische ingerichte grote overzichtstentoonstelling.

Le labyrinthe Horvat t/m 25 febr in de Espace Landowski, 28, avenue André-Morizet, 92100 Boulogne-Billancourt, dag beh ma 11-18u, 0033-155185370

En verder in Parijs Patrick Blanc, Folies végétales t/m 4 mrt in de Espace Electra, 0033-153632345 ; L’Avare, een stuk van Molière v.o.t. in het Théâtre de la Porte-Saint-Martin 0033-142080032.