Filip verslikt zich in Vlaamse pers

Opnieuw heeft een lid van het Belgische koningshuis voor opwinding gezorgd. Ditmaal is het prins Filip, de oudste zoon van koning Albert en de beoogde troonopvolger. Op de nieuwjaarsreceptie van het paleis liet hij gisteren twee Vlaamse hoofdredacteuren bij zich roepen. Hij tikte hen op de vingers omdat ze te negatief over hem berichten, vindt hij. Dat melden tal van Vlaamse media vandaag.

Een van de hoofdredacteuren is Pol Van Den Driessche van de commerciële zender VTM. Tegen hem zou prins Filip hebben gezegd: „Ik kan het niet verdragen dat u vriendelijk bent op het paleis, maar dat u tegelijk kritisch over mij spreekt. Als u dat nog eens doet, bent u niet meer welkom op het paleis.” De andere hoofdredacteur is Yves Desmet van de krant De Morgen.

Vlaamse media berichten doorgaans kritischer over het koningshuis dan Franstalige. Franstalige politici koesteren het koningshuis als symbool van eenheid in België, terwijl Vlaamse politici roepen om meer bevoegdheden voor Vlaanderen. Prins Filip wordt onder meer bekritiseerd omdat zijn Nederlands niet zo goed is als zijn Frans.

Ook de recente actie van Filip wordt meteen bekritiseerd. „Prins Filip heeft een nieuwe zware uitschuiver gemaakt”, schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens De Standaard bleef prinses Mathilde, de vrouw van Filip, tijdens het gesprek met de hoofdredacteuren maar aan de mouw van haar man trekken om hem te laten stoppen. Hoofdredacteur Van Den Driessche deed direct zijn beklag bij premier Verhofstadt. Die verklaarde de handelwijze van Filip ongepast te vinden.