Een man, een bijl, een auto vol karkassen

bijl01.jpgLees ik vanmorgen over het proces tegen de Canadese varkensboer Robert William Pickton, die 26, mogelijk zelfs 54 dames na dronken seksorgieën ombracht, uitbeende en aan zijn varkens voerde. Het varkensvlees verkocht hij aan buurtgenoten. Wellicht zat daar soms ook een menselijk sucadelapje tussen.

Bah, wat gothic, dacht ik. In gedachten verzonken stapte ik de lift uit en … trof dit aan naast mijn geparkeerde auto! Een lugubere kerel met een bijl, een boomstronk en een achterbak vol bloederige karkassen. Men wilde niet op de film, kijk maar.

Het bleek Poetins nieuwe handelselite. Deze week schreef ik over zijn grote offensief tegen buitenlandse marktkooplui. Eind dit jaar moeten alle markten honderd procent Russisch zijn. Poetin wil ‘etnische maffia’s’ uit het zuiden breken, die Russische boeren discrimineren en prijzen hoog houden, zo heet het. bijl02.jpgWeg met de tussenhandel, laat de keuterboertjes tot ons komen met hun uien, karkassen en modderige bieten.

Economen vegen met die maatregelen de vloer aan, maar deze boertjes uit Koersk hadden er moed uit geput. In plaats van hun vlees aan een tussenhandelaar te verkopen, laadden ze de achterbak vol varkenspoten en halve runderen en reden zelf naar Moskou.

Waar ze prima zaken deden. Binnen de korste keren liep mijn portiek leeg en was de auto omringd door koopgrage dames. bijl3.jpgMijn stokoude buurvrouw waarschuwde mij zoals gewoonlijk voor ‘democraten die miljarden stelen van het Russische volk’ en nodigde me zoals gewoonlijk uit haar boek over de grote Nederlandse schrijver Hans Christiaan Andersen te komen bekijken. Zij bestelde twee kilo rund, ik anderhalve kilo karbonade voor 180 roebel, want dat is een koopje en wij Zeeuwen binn’n zunig. 

Vandaag zag ik de toekomst van de Russische detailhandel. En ik vertrouw er maar op dat ze de varkens in Koersk geen rare dingen voederen.

    • Coen van Zwol