Een bekentenis en een harde ontkenning

België is in de ban van de beschuldigingen aan het adres van de manager van wielerploeg Quickstep, Patrick Lefevere. De Belg kondigde een tegenoffensief aan.

Rotterdam, 25 jan. - De bekentenis eergisteren van klassiekerkoning Johan Museeuw dat hij in de herfst van zijn wielercarrière dope heeft gebruikt, kwam voor de volgers van het peloton niet als een verrassing. Het was een kwestie van tijd voordat hij zou toegeven. „Ik nodig hem uit een bekentenis te doen, want het wordt lachwekkend”, zei de Belgische wielercommentator Michel Wuyts bijna twee jaar geleden in deze krant. „Als Museeuw voor de rechter verschijnt, dan zal hij op het rooster worden gelegd, en tot een bekentenis worden gedwongen.”

Bewijzen dat de renner die in april 2004 met wielrennen was gestopt naar verboden stimulerende middelen had gegrepen, lagen op straat. Bijna niemand geloofde nog in de onschuld van de renner die tot de successen van Tom Boonen gold als een van de beste Belgische renners sinds Eddy Merckx. Zijn bekentenis volgde voordat de rechtszaak begint, wellicht in april. Parallellen zijn er met Richard Virenque, de Franse kopman van de Festina-ploeg die in 1998 uit de Tour werd gehaald. Die ontkende aanvankelijk ook dope te hebben gebruikt, publiceerde tegen de lawine van bewijzen in een boek (Mijn waarheid), en bekende pas jaren later, in zijn geval voor de rechter.

In een nog lastiger parket zit Patrick Lefevere, de manager van Quickstep die deze week in de Belgische krant Het Laatste Nieuws, vooral anoniem, er onder meer van wordt beschuldigd dat hij renners zou hebben aangezet tot het gebruik van verboden stimulerende middelen. Er meldde zich gisteren zelfs een renner van Quickstep bij Het Laatste Nieuws die, anoniem uit angst voor represailles, beweert dat er bij Quickstep structureel dope wordt gebruikt en dat dopingcontroleurs stelselmatig worden omgekocht.

Lefevere – die met Museeuw ontelbare successen vierde – ontkent, en reageert aanvalslustig. De 51-jarige Belg, tevens voorzitter van de vereniging van ProTourploegen (AIGCP), liet weten dat hij zich actief gaat verweren tegen de beschuldigingen. „Ik ga het spelletje nu ook op leven en dood spelen. Of stap ik uit de wielersport, of kom ik hieruit groter dan ooit uit”, stelde hij vanochtend in de Belgische media. De manager van Quickstep, waar onder anderen de Belgische oud-wereldkampioen Boonen en de Nederlanders Steven de Jongh en Bram Tankink actief zijn, beloofde te zullen bewijzen dat de beschuldigingen niet kloppen. „Als je me niet kunt pakken, laat het niet na. Ik zal alle roddels ontkrachten.”

De publicaties in Het Laatste Nieuws hebben een bom onder het [Belgische] wielrennen gelegd. Ook sponsors beginnen zich af te vragen of zij hierin betrokken willen blijven. „Het is nu wel duidelijk een zaak van erop of eronder. Patrick moet nu wel een zware tegenaanval inzetten. Zwijgen staat gelijk aan toestemmen”, verklaarde een zegsman van laminaatfabrikant Quickstep gisteravond.

Als AIGCP-voorzitter heeft Lefevere een actieve rol gespeeld in de dopingbestrijding, wat twee jaar geleden leidde tot een ethische gedragscode voor wielerploegen. Aanvankelijk streed hij zij aan zij met Manolo Saiz, ploegleider van Liberty Seguros, maar de Spanjaard werd vorig jaar gearresteerd als spil in een dopingzaak die ertoe leidde dat onder meer Jan Ullrich en Ivan Basso niet mochten starten in de Tour de France.

Boonen, gisteren naar Qatar vertrokken voor een etappewedstrijd, houdt vertrouwen in Lefevere. „Hij is mijn manager maar ook meer dan dat. Hij is iemand die ijvert voor een zuivere sport.”

Politici reageren verontrust. De Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux nodigde de Vlaamse wielerwereld op korte termijn uit voor een rondetafelgesprek over dopingbestrijding. „De schade die de wielersport oploopt, dreigt onherstelbaar te worden”, zei de man de samen met de wielerwereld naar oplossingen wil zoeken. „Enkel zo kunnen we de strijd tegen doping winnen, wat absoluut noodzakelijk is om de toekomst van de wielersport veilig te stellen.”