Duitsland

Odilon RedonDe mossel is een dromerig schilderij in vreemde rozetinten. De schilder? Odilon Redon, in 1840 in Bordeaux geboren, ver van zijn familie door een vroedvrouw grootgebracht en geplaagd door een ziekelijk lichaam. Het vroege werk van deze buitenstaander is bijna helemaal zwart-wit en erg introvert. Later omarmt Redon de wereld van de kleuren. Hoewel Redon wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorlopers van het surrealisme, is zijn werk in Duitsland tientallen jaren niet te zien geweest. Een grote tentoonstelling over hem in Frankfurt maakt iets van die misser goed. Te zien zijn tekeningen, litho’s en schilderijen uit internationale musea en privé-collecties. Wie im Traum: t/m 28 april in de Schirn Kunsthalle, Römerberg, Frankfurt/M. Di, vr-zo 10-19u, wo en do 10-22u. Inl: 0049-69299882-0 & www.schirn.de

Graffiti Al in 1975 noemde de Franse filosoof Jean Baudrillard graffiti een 'opstand van de tekens’. Hij doelde daarmee op een individuele beeldentaal, laagdrempelig en aangepast aan de stedelijke ruimte. Een expositie in Wuppertal toont de ontwikkeling van de graffitikunst. Vooral de laatste vijftien jaar hebben hoogwaardig werk opgeleverd. Werk dat de waarneming van onze omgeving beïnvloedt. Werk dat geen subcultuur meer is maar een seismograaf van onze tijd.

Still On And Non The Wiser: t/m 6 mei in de Kunsthalle Barmen, Geschwister-Scholl-Platz, Wuppertal (0049-20256 36231) en in het Von der Heydt-Museum, Turmhof 8, ook in Wuppertal 0049 - 2025636231 en von-der-heydt-museum.de)

En VerderFestival met comedy, chanson en cabaret, t/m 3 feb Freiburg: www.freiburg-grenzenlos-festival.de; Norddeutsches Tanztreffen, 13 choreografen en 50 dansers, van 27 t/m 31 jan Theater van Osnabrück: www.theaterosnabrueck.de; Grosse Kunst-Ausstellung, 200 schilderijen, beelden en installaties van 173 kunstenaars, t/m 11 maart Haus der Kunst, München: www.hausderkunst.de