‘Dope- én drugsgebruik wielerploeg Quickstep’

Een nog actieve wielrenner van de Belgische ploeg Quickstep heeft in de krant Het Laatste Nieuws van gisteren anoniem bevestigd dat er onder manager Patrick Lefevere sprake is van dopegebruik. De uitlatingen kwamen nadat oud-renner Johan Museeuw had opgebiecht dat hij aan het einde van zijn loopbaan verboden prestatie bevorderende middelen heeft gebruikt. „Dit is de Patrick Lefevere zoals we hem in de ploeg kennen. De ethische code die Lefevere zo hard verdedigt, is een lege doos”, zegt de anonieme renner. „Als er sinds de komst van de code al iets veranderd is, dan is het dat Quicksteprenners vandaag niet enkel doping, maar ook drugs nemen”, gaat hij verder. Lefevere is voorzitter van de verenigde ProTourploegen die met elkaar harde afspraken hebben gemaakt over de bestrijding van doping. De renner die met de beschuldigingen naar buiten komt zegt om twee redenen anoniem te willen blijven. „Ik moet mijn huis afbetalen en kan niets anders dan koersen, dus moet ik nog een paar jaar in het peloton overleven. Verder gebeurt alles in het wielrennen mondeling. Niets op papier, niets te bewijzen. Wie spreekt, wordt uitgespuugd.”

In het artikel beschrijft de renner een barbecue in 2005, thuis bij een renner in de Kempen. „Het feestje eindigde met xtc, cocaïne en speed. Vijf van onze renners deden eraan mee. Daarna gingen ze drie dagen en twee nachten zonder slapen uit.” Oud-wereldkampioen Tom Boonen verklaarde niet te geloven dat een ploeggenoot van hem bij Quickstep uit de school is geklapt. „Het is een te onsamenhangend verhaal”, zei Boonen „Ik blijf mijn vertrouwen houden in Lefevere. Hij is iemand die er continu bij de coureurs op hamert de wielersport schoon te bedrijven.” De Nederlanders Bram Tankink en Addy Engels sloten zich aan bij de reactie van ploeggenoot Boonen. „Ik kan me echt niet voorstellen dat dit van iemand uit de ploeg komt”, zei Engels.

Vlaams minister van sport Bert Anciaux kondigde aan met alle partijen uit de wielersport om de tafel te willen gaan zitten. Lefevere zei met zijn advocaat te overleggen over juridische stappen. „Dit kan ik niet zomaar voorbij laten gaan. We zijn terecht gekomen in de tijd van de cowboys. Toen werd er een affiche opgehangen met een foto en de tekst: dood of levend. Ik ga het spelletje nu ook op leven en dood spelen, maar ik ga mijn juridische wapens nog niet vrijgeven”, aldus Lefevere. (ANP)