Commotie om naam 115-jarige

Professor Gert Holstege had in zijn onderzoek naar de hersenen van de 115-jarige Hendrikje van Andel haar naam niet mogen noemen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen beraadt zich op maatregelen tegen de hoogleraar, wiens onderzoek deze krant dinsdag publiceerde. Volgens het ziekenhuis is de privacy van mevrouw Van Andel geschonden en de naam van het UMCG schade toegebracht.

Van Andel stierf op 31 augustus 2005 als oudste vrouw ter wereld en stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap. Vóór haar dood werkte ze vrijwillig mee aan psychologische tests, die onder meer Holstege afnam. Tegenover de media maakte zij hier geen geheim van.

Na autopsie op Van Andel concludeerde Holstege dat haar hersenen functioneerden als die van een 60- tot 70-jarige. Zijn publicatie die deze week op de website van het medische tijdschrift Neurobiology of Aging verscheen, is inmiddels verwijderd.

Holstege kreeg al eerder kritiek van het ziekenhuis in dezelfde zaak. Na de sectie in 2005 meldde hij desgevraagd aan media dat Van Andel was gestorven aan maagkanker. Naar eigen zeggen kreeg Holstege toen een brief van het UMCG die meedeelde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen had gesteld over de bekendmaking van de doodsoorzaak, vooral om privacyredenen.

De inspectie voor de Gezondheidszorg zei gisteren niets over deze eerdere kwestie te weten en er geen verdere uitspraak over te kunnen doen. „Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat over de privacy, wij niet”, zegt woordvoerder Piet-Hein van der Hoek.

Volgens het CBP is de wet op de privacy alleen van toepassing op levende, natuurlijke personen. Het UMCG betwist dat. Woordvoerder Joost Wessels: „Het recht op privacy is een van de pijlers van de medische wereld en geldt voor al onze patiënten, en ook mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld.”