Commissie Senaat VS: niet meer troepen

De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft gisteren een niet-bindende resolutie aangenomen die president Bush’ voornemen 21.500 extra militairen naar Irak te sturen afkeurt. De elf Democraten in de commissie kregen daarbij de steun van de Republikein Chuck Hagel, een verklaard tegenstander van de oorlog. Volgende week zal de voltallige Senaat over de resolutie debateren.

Dinsdag vroeg Bush in zijn State of the Union-rede in het Congres nog steun voor de troepenuitbreiding. Deze is bedoeld om de veiligheidssituatie in vooral Bagdad te verbeteren. Bush zei toen: „Ons land streeft in Irak een nieuwe strategie na, en ik vraag u een kans deze te laten werken. En ik vraag uw steun voor de troepen te velde en voor hen die onderweg zijn.”

Hoewel de resolutie niet-bindend is, wordt de stemming volgende week spannend geacht omdat dan zal blijken hoeveel senatoren uit Bush’ Republikeinse partij zich niet achter het Irak-beleid van de president scharen. Volgens de Democratische commissievoorzitter Joseph Biden is de resolutie „geen poging om de president in verlegenheid te brengen, maar een poging de president te behoeden voor een grote fout.”

Dinsdag zei luitenant-generaal Petraeus dat in Irak verscheidene fouten zijn gemaakt. Bush droeg hem voor als de nieuwe hoogste generaal in Irak; gisteren keurde de Senaat zijn voordracht goed. De shi’itische vice-president Mehdi van Irak zei vanochtend op het Wereld Economisch Forum in Davos dat de bezetting van Irak een „idioot plan” was.

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney distantieerde zich gisteren in felle bewoordingen van de brede kritiek op de Irak-oorlog. In een interview met CNN noemde hij het „lariekoek” dat de geloofwaardigheid van de regering-Bush op het spel zou staan door fouten die gemaakt zijn in Irak. (AP, AFP)