‘Brussels’ fruit voor scholieren

De Europese Unie gaat de groente- en fruitconsumptie stimuleren. Telers zullen hun overtollige producten, die nu nog worden doorgedraaid, in de toekomst gedeeltelijk gratis ter beschikking kunnen stellen aan instellingen zoals scholen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gevangenissen. De EU zal hen hiervoor financieel compenseren.

Dit is een van de onderdelen van de hervorming van de groente- en fruitsector die Europees commissaris Fischer-Boel (Landbouw) gisteren heeft aangekondigd. Het plan maakt deel uit van de algemene aanpassing van de Europese landbouwpolitiek. Vorig jaar maakte zij al plannen bekend om de wijnsector te hervormen.

Kernidee achter de nieuwste hervorming is de sector meer concurrerend en marktgericht te maken. De Europese Commissie wil af van het bestaande systeem waarbij producten rechtstreeks worden gesubsidieerd, ongeacht de vraag. Dit geldt bijvoorbeeld voor tomaten, citrusvruchten, peren, perziken, vijgen, krenten en rozijnen.

De subsidie vanuit Brussel verandert van productsteun – wat vaak tot overtollige productie heeft geleid – tot inkomenssteun. Als het aan commissaris Fischer-Boel ligt, treedt het plan in 2008 in werking.

De maatregelen zijn belangrijk voor Nederland. De groente- en fruitsector maakt 14 procent uit van de totale landbouw (het gemiddelde voor de Europese Unie is 17 procent).

Als het aan het dagelijks bestuur van de Unie ligt, sluiten alle boeren zich aan bij telersverenigingen. Van daaruit zal de markt worden bewerkt. In Nederland gaat dit voor de meeste telers al op. Het voorstel zal dan ook vooral gevolgen hebben voor boeren in Spanje, Portugal, Griekenland en Italië.