Brieven Otto Frank ontdekt

Een Amerikaanse onderzoeker heeft in een archief in New York ongeveer tachtig brieven gevonden die zijn geschreven door Otto Frank, de vader van Anne Frank. Dat meldt het tijdschrift Time vandaag.

Het pakketje brieven werd twee jaar geleden ontdekt door Estelle Guzik, vrijwilliger bij het YIVO Instituut voor Joods Onderzoek. De vondst is stilgehouden omdat het YIVO auteursrechtelijke kwesties onderzocht in verband met publicatie van de brieven. Gisteravond maakte het instituut bekend dat het de documenten tijdens een persconferentie op 14 februari zal vrijgeven.

Otto Frank schreef de brieven tussen 30 april en 11 december 1941, de dag dat Duitsland de oorlog verklaarde aan de Verenigde Staten. Frank onderzocht mogelijkheden om via Spanje naar het neutrale Portugal te gaan, vroeg visa aan voor Parijs en probeerde een overtocht te boeken naar de Verenigde Staten of Cuba. Alle pogingen mislukten en de familie Frank dook in juli 1942 onder op de Prinsengracht in Amsterdam. In 1944 werden ze verraden en door de Duitsers gearresteerd. Otto Frank overleefde als enige de oorlog. In 1947 publiceerde hij de dagboeken van zijn dochter.

In een eerste reactie laat een woordvoerder van de Anne Frank Stichting in Amsterdam weten dat de stichting tot vandaag niet op de hoogte was van het bestaan van de brieven. Of de inhoud ervan betekent dat het levensverhaal van de familie Frank herschreven moet worden, is de vraag. „We wisten al dat Otto Frank pogingen heeft gedaan het land te verlaten”, aldus de woordvoerder.

Het YIVO heeft vooraanstaande Amerikaanse holocaustgeleerden gevraagd de brieven van historische duiding te voorzien.