Blanke Britten blijken Afrikaanse roots te hebben

Rotterdam, 25 jan. In Groot-Brittannië is bij zeven blanke mannen een stukje DNA op het mannelijk Y-chromosoom gevonden dat er op wijst dat ze afstammen van een West-Afrikaan die zo`n 250 jaar geleden moet hebben hebben geleefd. De mannen, met dezelfde zeldzame achternaam, waren zich niet bewust van een Afrikaanse afstamming. In West-Afrika zijn veel mannen drager van het DNA-fragment, maar in West-Europa was het onbekend. Hoogstwaarschijnlijk stammen deze Britten af van een al dan niet vrijgelaten slaaf. 250 jaar geleden was de slavenhandel uit West-Afrika ongeveer op zijn hoogtepunt, met grote Britse betrokkenheid. De onderzoekers van de Universiteit van Leicester publiceerden deze vondst gisteren online in het European Journal of Human Genetics.