Belgie

Anton Henning Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent gaf de Berlijnse kunstenaar Anton Henning (1964) de gelegenheid een aantal zalen – en de muren daarvan – te vullen met zijn intrigerende werk. Henning maakt ‘totaalkunst’ waarin schilderijen, beelden, foto’s, video’s en interieurontwerpen deel uitmaken van een groter verband. In zijn installaties vloeien de verschillende kunstvormen samen, zoals in zijn grootste werk tot nu toe, dat ook in Gent te zien is, het Oktogon für Herford. Hedendaagse Gesamtkunst uit een individualistisch tijdperk en dus van de hand van één persoon.

Anton Henning, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Citadelpark, Gent, 27 jan. t/m 28 april, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92211703 en www.smak.be

FoMuDe Engelse fotograaf Albert Watson (1942) verwierf in zijn thuisland bekendheid met portretfoto’s en ontwerpen voor platenhoezen. Toen hij in 1976 naar de VS verhuisde, steeg zijn ster tot grote hoogte door zijn mode- en reclamefotografie in bladen als Rolling Stone, The Face, Newsweek, Life en Time. Hij ontwierp de covers voor Vogue en reclamecampagnes voor Levi’s en Chanel en kreeg alle topmodellen en popsterren voor zijn lens. Maar ook zijn fotoreportages met portretten en landschappen trokken de aandacht. Watsons werk is nu te bewonderen in het FotoMuseum in Antwerpen. Ook vanaf deze week in het FoMu: werk van fotografe Annelies de Mey, de vroegere Belgische koning Leopold III, een overzicht van de ontwikkeling van de fotocamera uit de collectie Agfa/Gevaert en een expositie over Reuters,

The State of the World. Albert Watson, FotoMuseum, Waalse Kaai 47, Antwerpen, 26 jan. t/m 13 mei, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 32429300 en www.fotomuseum.be

En verderDe dynastie Wolfers – Meesters in zilver t/m 9 april, Designmuseum, Gent 0032 92679999, www.designmuseumgent.be; Léon Spilliaert t/m 4 febr, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25083333, www.expo-spilliaert.be;