BEELDENDE KUNST

T.J. WilcoxIn Docking Station, de projectruimte van het Stedelijk, zijn de komende maand films te zien van de Amerikaanse kunstenaar T.J. Wilcox. In zijn korte films draait het om jeugdherinneringen, schoonheid, geschiedenis en moderne mythes. Personages als Marie-Antoinette, de bulldog van de familie Romanov en de Romeinse Keizer Hadrianus spelen er de hoofdrollen. Wilcox stuurt zijn beeldverhalen via de ondertitels. Meestal is er geen directe of eenduidige verhaallijn, maar creëert hij een open relatie tussen beelden en titels waardoor de verbeelding van de kijker aan het werk wordt gezet. T.J. Wilcox’ geluidloze 16 mm films zijn collages van schokkerig amateurmateriaal, van de televisie geplukte historische beelden, ansichtkaarten, foto’s en animatie. Ze zijn zichtbaar ‘handgemaakt’. Het Stedelijk toont twee films: Garland One uit 2003 en het recente A Fair Tale (2006).

T.J. Wilcox: Garland One en a Fair Tale 26 jan t/m 4 maart in het Stedelijk Museum, Oosterdokskade 5, Amsterdam. dag 10-18u