Apple ligt onder vuur in Europa door iTunes

Apple krijgt het moeilijk in Europa. Verschillende landen protesteren tegen digitale muziekwinkel iTunes. De Noorse ombudsman heeft iTunes zelfs illegaal verklaard. In Nederland heeft de Consumentenbond vanochtend klachten ingediend bij mededingingsautoriteit NMa en de – net nieuwe – Consumentenautoriteit. Ook Denemarken, Zweden, Duitsland en Frankrijk hebben zich achter het Noorse protest geschaard.

De zaak draait om de koppeling tussen iTtunes en Apples mp3-speler iPod. iTunes is de belangrijkste digitale muziekwinkel, maar liedjes die daar worden gekocht, kunnen alleen op iPods worden afgespeeld, niet op spelers van concurrenten. Dus, zoals een woordvoerder van de Consumentenbond zegt: „Als je ooit een liedje van iTunes hebt gekocht, moet je de rest van je leven iPods blijven kopen om het te kunnen beluisteren.”

De Consumentenbond bepleit bij de NMa dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie, en bij de Consumentenautoriteit dat het bedrijf zijn klanten niet duidelijk genoeg heeft gemaakt hoe het werkt. Noorwegen geeft Apple tot september om ervoor te zorgen dat muziek van iTunes ook met andere spelers kan worden beluisterd. Anders riskeert het bedrijf een boete en uiteindelijk het afsluiten van de dienst.

Ook de muziekindustrie pleit ervoor dat muziek van iTunes overal af te spelen valt. Platenmaatschappijen hebben hun hoop gevestigd op digitale muziekwinkels, in de strijd tegen het illegaal downloaden van muziek. Maar door dit soort blokkades blijft de verleiding voor internetters groot om illegale muziekbestanden te blijven downloaden: die zijn gratis en op elk apparaat af te spelen.