Ambitieus met een debutant

Renault heeft een nieuwe sponsor, een nieuwe F1-auto en een rookie achter het stuur.

Maar de ambitie blijft.

ING-voorzitter Michel Tilmant bij de nieuwe R27. Foto Reuters Michel Tilmant, Chairman of the Executive Board of ING, sits on the new R27 car during the official presentation of the ING Renault F1 team in Amsterdam January 24, 2007. REUTERS/Koen van Weel (NETHERLANDS)
ING-voorzitter Michel Tilmant bij de nieuwe R27. Foto Reuters Michel Tilmant, Chairman of the Executive Board of ING, sits on the new R27 car during the official presentation of the ING Renault F1 team in Amsterdam January 24, 2007. REUTERS/Koen van Weel (NETHERLANDS) REUTERS

Met Cirque du Soleil-achtige pretenties – vuurwerk, kletterende muziek en een lichtshow – werd gisteren in Amsterdam de R27 voorgesteld. Met die nieuwe wagen wil het F1-team van Renault komend seizoen de strijd aanbinden met vooral Ferrari en McLaren, de twee teams waarvan teamleider Flavio Briatore meent dat het de belangrijkste rivalen worden.

Renault zag wereldkampioen Fernando Alonso vertrekken naar McLaren, maar de ambitie blijft om ook in 2007 mee te strijden voor het wereldkampioenschap. „Uiteraard is het vertrek van Fernando een groot verlies, maar voor de rest is ons team sterker geworden”, aldus Briatore.

De Italiaan doelt daarmee op de komst van bankverzekeraar ING als nieuwe hoofdsponsor, het feit dat het team van 800 personen intact is gebleven en op het rijdersduo: de Italiaan Giancarlo Fisichella en de Fin Heikki Kovolainen. Die laatste was vorig jaar testrijder bij Renault en debuteert in de Formule 1. Volgens Briatore kan de 25-jarige Fin dé verrassing worden van het seizoen.

„Ik kan niet beloven dat we de titel gaan winnen, ik kan alleen zeggen dat we met deze twee en de vernieuwde auto weer een hoofdrol gaan spelen. En ik geef graag een jonge coureur de kans. Dat heb ik bij Benetton ook gedaan met Fernando Alonso. Ik weet niet of Heikki al races kan winnen, ik weet wel dat hij barstensvol talent zit”, aldus Briatore.

Volgens de Finse rookie zal het niet aan de nieuwe wagen liggen. Hij kan goed vergelijken, want met de voorgaande versie reed hij ruim 20.000 testkilometers. „Dit model heeft meer grip, is stabieler, sneller. En de wissel van Michelin naar Bridgestonebanden loopt zeer goed.” En Kovolainen weet dat Renault veel van hem verwacht, maar zelf houdt hij de ambities beperkt. „Eerst maar eens finishen in Melbourne. En dan punten pakken en groeien.”

Bekijk de nieuwe wagen op www.ing-renaultf1.com

    • Dirk Vandenberghe