Al Galidi op voor VSB Poëzieprijs

De Iraakse asielzoeker Al Galidi, sinds 1998 in Nederland, behoort tot de vijf kandidaten voor het winnen van de VSB Poëzieprijs 2007. Zijn bundel De herfst van Zorro is genomineerd, zo maakt de jury van de prijs gisteren bekend. Galidi’s gedichten „staan dwars op onze maatschappij en trekken zich niets aan van de literaire conventies waarin veel dichters hier te lande nogal eens verstrikt raken”, schrijft de jury.

De andere genomineerde bundels zijn ‘De voorbode van iets groots’ van Dirk van Bastelaere, IJsgang van Anneke Brassinga, Wuif de mussen uit van Joke van Leeuwen en Hoe je geliefde te herkennen van Tomas Lieske. De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige gedichtenbundel. Aan de prijs, die op 27 april wordt uitgereikt, is een bedrag verbonden van € 25.000,-. De jury van de prijs bestaat uit dichters, onder leiding van Henk van der Waal.

De poëziesite ‘In Letterland’ publiceerde gisteren een lijst met beste bundels van 2006. Daarvoor stuurden 28 poëziemedewerkers (van NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, De Morgen, poëzietijdschrift Awater, literaire tijdschriften en internetsites) een top-3 in.

Afgetekende winnaar is Schuim van Alfred Schaffer, die dan ook verrassend ontbreekt bij de VSB-nominaties. Schaffers vorige twee bundels werden wel genomineerd. Na Schuim volgen de bundels Liedjes van Nachoem M. Wijnberg, Hoe je geliefde te herkennen van Lieske, ‘De voorbode van iets groots’ van Van Bastelaere en, ex aequo, Resistent van Saskia de Jong en er hangt een hoge lucht boven ons van Els Moors.

In Letterland: http://risee.web-log.nl/