7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Don Comer

Delft, Nieuwe Langendijk 27, Telefoon (015) 212 14 74Keuken open 17.30-22.00, dinsdag en woensdag geslotenSpaans, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 22,00 euroCategorie: Tapas

Comer is Spaans voor eten en dat kun je hier zeer goed. Het menu is echt helemaal het einde! Wat een keuze. Perfecte zarzuela of een tafel vol tapas: je mag het zelf zeggen. Begrijpelijk dat het er elk weekend is volgeboekt. Dat de Spaanse muziek ontbreekt op de achtergrond, is een gemis. Dat geldt ook voor het ontbreken van een Spaanse inrichting, hoewel het gezellig en netjes is.

uitstekend | Afgelopen vrijdag hebben wij restaurant Don Comer bezocht. Bij binnenkomst komt de echte Spaanse sfeer je al tegemoet. Zeer smaakvol ingericht en de vriendelijke bediening komt gelijk aangesneld om de jassen aan te nemen. Verschillende soorten tapas gegeten waarvan de een nog lekkerder was dan de ander en de rekening viel ook nog mee. (01-01-2007 J. S. te Delft)

uitstekend | Goede variatie op de menukaart, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en vriendelijke professionele bediening. (30-12-2006 J. K. te Delft)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 GEDICHTENDAG

Dichter in de stad

Tilburg: RUIMTE-X. Geopend: 18.00u, vertrek: 19.00u. Entree: 5 euro. Inl: 06-22800638 & 06-51116905.

Na de aftrap door de Tilburgse dichter Ko de Laat, voert Cees van Raak deelnemers mee op een poëzietocht door de donkere straten van de stad. Rond negen uur ben je weer terug in RUIMTE-X, waar de avond wordt voortgezet onder verbale en muzikale aanvoering van het jonge duo Leonard & Jeroen. Deelnemende dichters zijn onder meer Cees van Raak, Ko de Laat, Joop van der Kuip, Jasper Mikkers, Nick J. Swarth, Jace van de Ven, Ton Linden, Hans d’Olivat, Thierry Dinjens, Martin Beversluis. Ook met Joost Mantel en Chris van de Ven.

3 TENTOONSTELLING

Borderline Behaviour

Rotterdam: TENT. Van 25 januari t/m 18 mrt, opening om 18.00u. Inl: 010-4135498 & www.tentplaza.nl

De tentoonstelling Borderline Behaviour – drawn towards animation beschouwt animatie als een ‘state of mind’ en niet zozeer als een specifiek filmisch genre. Al sinds het prille begin is animatie een bevrijdend proces dat het uitdrukken van ideeën en fantasieën mogelijk maakt. Met de vader van de animatie - Emile Cohl- als historisch vertrekpunt, bekijkt gastcurator Edwin Carels met deze tentoonstelling opnieuw de relatie tussen cinema en de beeldende kunsten. In samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

4 KUNST

Turks talent in De Nieuwe Kerk

Amsterdam: Nieuwe Kerk. Aanvang: 20.00u. Donderdags geopend tot 22.00u. Inl: www.nieuwekerk.nl

In het kader van de tentoonstelling Istanbul. De Stad en de Sultan geven drie Turkse kunstenaars vanavond hun visie op het Ottomaanse verleden van de stad Istanbul. In het werk van Ahmet Heleka (videokunstenaar), Filiz Akcakal (actrice) en Sevil Aydin (modeontwerpster) spelen afkomst en traditie een belangrijke rol. Alle donderdagavond-activiteiten zijn gratis toegankelijk voor bezoekers van de tentoonstelling, die nog is te zien tot en met zondag 15 april.

5 BIJEENKOMST

Megacities

Den Haag: Vrije Academie. Tijd: 20.00u. Inl: www.vrijeacademie.org

Komend jaar zullen voor het eerst in de geschiedenis meer wereldburgers in de stad leven dan op het platteland. Joop de Wit, antropoloog van het Institute of Social Studies en Rob Vreeken, schrijver van het boek Bombay Hyperstad zullen in presentatie, met beelden en gesprek het verschijnsel van de mega-stad vanuit een breder perspectief belichten, waarbij de stad Bombay een centrale positie inneemt. Ook te gast: architect Noud te Riele en filosoof Tom Dommisse.

6 GEDICHTENDAG

Het Huis van de Poëzie

Utrecht: Sonnenborgh. Tijd: 19.30-0.00u. Toegang: 5 euro. Inl/res: www.huisvandepoezie.nl

Het Huis van de Poëzie voert je langs alle kamers die de hedendaagse dichtkunst kent. Er zijn doorlopende voordrachten en optredens van o.a. Manon Uphoff, Ingmar Heytze en Hagar Peters. Verder: André Klukhuhn en de rappers van Verbal Punishment met de Homerus-Rap, het Poëtisch Spreekuur, de Literaire Afwerkplaats, een Internationale Kamer en de mogelijkheid om naar de sterren te kijken op het waarneemdak. De avond wordt beklonken op het ondergrondse Terreplein met een jamsessie van dichters en muzikanten.

7 FESTIVAL

Lost Love & Lust

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Inl: www.weerwoordfestival.nl

Een verhitte avond in Paradiso in het kader van het literaire festival Weerwoord, dat van 25 t/m 28 januari plaatsvindt in de Leidsepleintheaters. In hoofdstuk 1 brengen Ilja Leonard Pfeijffer, Katja Schuurman en Thijs Römer teksten uit acht eeuwen pornografische literaire traditie uit de Lage Landen. In hoofdstuk 2 ontstaat ter plekke een reeks erotische teksten, verhalen, gedichten en dialogen geïnspireerd door tekeningen uit Peter van Straatens boek Lust.