7 redenen om thuis te blijven

Neil Armstrong op de maan: het leverde 400.000 mensen een baan op Foto NASA Nasa

1 Geschiedenis

Andere Tijden: Race naar de maan

Ned. 2, 21.25-22.00u.

Het leverde 400.000 mensen een baan op en kostte de Amerikaanse belastingbetaler in tien jaar tijd ruim 20 miljard dollar. En dat allemaal met één doel: een man op de maan. Andere Tijden keert terug naar de jaren van de Koude Oorlog, toen de lancering van de Russische Spoetnik tot grote commotie leidde in de Verenigde Staten. De ruimterace was geboren en de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, zet alle middelen in om die race te winnen. Een groots ruimtevaartproject wordt opgezet: het Apollo-programma, met als doel om voor het einde van de jaren zestig een man op de maan te zetten. Paul Haney, pr-man van NASA, vertelt over de grote schok die de Amerikanen in die beginperiode te boven moesten komen. Niet alleen schoten de Russen de eerste satelliet de ruimte in, maar ook de eerste hond (Laika), de eerste man (Joeri Gagarin) en de eerste vrouw (Valentina Tereshkova). Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Dat kostte nogal wat geld. Maar in de turbulente jaren zestig was het ruimtevaartprogramma meer dan welkom. (ML)

2 Film

Shouf shouf habibi!

Ned. 3, 20.25-21.55u.

De film schetst een hilarisch maar ook confronterend beeld over de 20-jarige Ap, een in Nederland geboren Marokkaan. Ap staat voor een belangrijke keuze in zijn leven: moet hij net zoals zijn oudere broer Sam en zus Leila kiezen voor het moderne Nederlandse stadsleven of doen wat zijn vader wil: een traditionele Marokkaan worden en een vrouw uit Marokko trouwen. In 2004 de beste bezochte bioscoopfilm.

3 Serie

The Unit

RTL 5, 21.30-22.30u.

The Unit, vanaf vanavond te zien op RTL 5, gaat over een speciale eenheid die terrorisme bestrijdt. In deze eerste aflevering, ‘First responders’, krijgt The Unit versterking van Bob Brown. Nog maar net binnen de gelederen vertrekt hij met The Unit voor een reddingsoperatie van een vliegtuig met Europese zakenlieden aan boord dat gekaapt is door terroristen. Met: Dennis Haysbert, Regina Taylor, Scott Foley e.a.

4 Voetbal

De Wedstrijden

Tien, 20.30-23.10u.

Het is Bekertijd. Eerder deze week speelden de meeste clubs al. Bij de laatste acht zitten in elk geval AZ en Willem II. Gisteren speelden onder meer Sparta, FC Utrecht en Ajax. Vanavond zijn als laatste aan de beurt: Roda JC tegen Jong AZ en PSV tegen Go Ahead Eagles. De topclubs lootten gunstig. Ze kregen allemaal een thuiswedstrijd toebedeeld tegen een op papier aanmerkelijk zwakkere tegenstander uit de Jupiler League.

5 Zingen

Test je zangkwaliteiten

www.singshot.com

Mocht je overwegen om mee te doen aan de voorrondes van een nieuwe serie van Idols, X Factor of iets vergelijkbaars, dan is het wellicht verstandig eerst een bezoek te brengen aan singshot.com. Want kun je eigenlijk wel zo goed zingen als je zelf denkt? Deze karaokesite biedt je de mogelijkheid om met de originele muziek van talloze nummers mee te zingen en het resultaat op te nemen. Andere bezoekers kunnen jouw zangkunsten vervolgens beluisteren en hun commentaar geven. Als ze je erg goed vinden kunnen ze zelfs lid worden van je fanclub. Je hebt een setje luidsprekers en een microfoon nodig om opnames te maken, maar het lidmaatschap van de site is gratis. Er zijn voortdurend wedstrijden gaande waar je aan mee kunt doen, zoals SingShot Idol, beste vrouwelijke countryzangeres en ‘liedjes die beginnen met een S’. Ook erg leuk als je geen ambities hebt om beroemd te worden. (SJ)

6 Snoepen

Boeket met snoep

www.lekkerboeket.nl

Vrouwen houden over het algemeen van chocolade en van bloemen. Wat een slim idee dus om deze twee te combineren. Bestel een boeket, met (nep?) bloemen en chocolaatjes erin. Je hebt onder meer keuze uit ‘Sweetheart’, met fruitige rode zuurtjes (14,95 euro), ‘Sunny’, met gele snoepjes (9,95 euro) of een boeketje ‘Beterschap’ (9,95 euro). Wil je iets lekkers geven, maar vind je het zonde dat er niets tastbaars overblijft van je kado, dan kun je een beker sturen met een doos bonbons erin. Een kraamboeket kan ook. In het blauwe of roze tasje zitten snoepjes en een slabbetje met de naam van de pasgeborene. Feestje? De boeketten kunnen ook per 2.500 stuks geleverd worden. Voor mensen die van chocola houden maar minder van bloemen, is er op www.choco-paradijs.nl een eetbare versie van Monopoly gemaakt. Sta je achter, dan eet je gewoon alle hotels van je tegenstander op! (FH)

7 Ding

Gekke gadgets

www.gizmodiva.com

Wat dacht je van een eierpan in hartvorm (de liefde van de man gaat door de maag), een wenkbrauwpincet met ingebouwd lichtje, vibrerende zeep zodat je de handen niet meer hoeft te bewegen tijdens het wassen of een roze designertelefoon uit de jaren ’80. De gadgets op gizmodiva zijn enkel voor diva’s. Bijna alle voorwerpen zijn in roze of pluche en met een hoog Christina Aguilera-gehalte. Gizmodiva is de vrouwelijke tegenhanger van de grappige gadgetblog gizmodo (gizmodo.com) waar je de meer mannelijke maar even nutteloze gadgets kunt bekijken, zoals een wandelende tafel, een polshorloge zonder polsbandje of teenslippers met een ingebouwd vloeistofreservoir. Gizmodo is er na internationale roem zelfs in het Nederlands. Beide websites zijn voorzien van leuk commentaar en worden heel vaak ververst. Blijkbaar is de verzameling gekke gadgets onuitputtelijk. (EB)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Fieke Hoogstad, Saskia Jonker en Marleen Luijt