Wielerbaas beticht van talrijke dope-praktijken

Manager Patrick Lefevere van de Belgische wielerploeg Quick-Step heeft jarenlang renners aangezet tot het gebruik van dope. Die beschuldiging wordt geuit door acht – merendeels anonieme – betrokkenen in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Lefevere kondigde gisteren direct aan juridische stappen te zullen ondernemen tegen het dagblad.

Zes van de acht betrokken willen anoniem blijven, uit angst voor de gevolgen, aldus de krant. Oud-renner Luc Capelle en de organisator van de Driedaagse van De Panne, Roland Coolsaet worden in de krant wel bij naam genoemd.

Lefevere reageerde gisteren furieus op de aantijgingen. „Dit zijn zonder meer lasterpraktijken waarop zeker een rechtszaak volgt. Ik ga me niet zomaar ten onrechte laten beschuldigingen van dopegebruik en drugshandel.”

De Belgische wielerbaas ontkende niet dat hij zich als renner schuldig heeft gemaakt aan doping. „Ik heb als prof zeven, acht keer amfetamines gebruikt en mijn lijf verdroeg het niet.” Dat hij verslaafd zou zijn geweest en zelfs in een afkickcentrum zou zijn beland, spreekt de wielerbaas fel tegen.

Lefevere vierde als ploegleider en manager van de ploegen Mapei en Quick-Step grote successen met Belgische toprenners als Johan Museeuw en Tom Boonen.

De publicaties van gisteren komen Lefevere bijzonder slecht uit, zo liet hij weten. „Momenteel onderhandel ik met diverse sponsors. Bedoeling is hen vast te leggen tot 2011 met een optie voor nog vier jaar. Dat gaat om 50 miljoen euro.”

De getuigen die Lefevere aanvallen, spreken over een periode van dertig jaar waarin Lefevere zich constant zou hebben ingelaten met doping. Een van de getuigen zou een Italiaanse oud-ploegarts zijn.

Lefevere ontkende niet alleen de aantijgingen, maar trok bovendien de betrouwbaarheid van Capelle in twijfel. „Wie hebben ze laten spreken? Iemand die zelf aan de dope zat. De rest zijn anonieme getuigenissen. Dan is het makkelijk iemand af te breken.” Capelle zegt onder meer dat Lefevere ‘spul’ bij hem kocht. „Lefevere nam het grote spul, zoals iedereen”, bezweert hij. Volgens Lefevere is zijn oud-collega onbetrouwbaar: „Wat een referentie. Hij zit al voor de derde keer wegens een moordpoging. Tot zover zijn geloofwaardigheid.” (ANP, Belga)